Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Signe Riisalo ähvardab, et kui automaksu ei tule, mõjub see puuetega inimeste toetusele

-
26.06.2024
Signe Riisalo (esiplaanil)

Kuna mootorsõidukimaksu seadus rikub võrdse kohtlemise põhimõtet ja pole seega põhiseadusega kooskõlas, jättis president selle välja kuulutamata. See otsus nörritab mõistagi valitsuseliikmeid, kes iga hinna eest tahtsid elanikele uue koormise kaela peale suruda.

„Minu jaoks on presidendi otsus kahetsusväärne. Olen praegu kurb,“ kommenteeris otsust Postimehele sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo (Reformierakond), kelle sõnul kannatavad nüüd puuetega inimeste sotsiaaltoetused.

Esiteks kõlas see ähvardusena, teiseks on see eriti alatu ja julm avaldus, sest just puuetega inimesed oleks selle automaksu kehtestamise puhul praegusel moel enim kannatanud.

Riisalo meelest ei kõla see sugugi ähvardusena, et kui automaksu pole võimalik rakendada, siis puudub ka puuetega inimeste toetuseks katteallikas. “Vabandust, kuidas see on ähvardus? Sotsiaalkaitseministrist ei sõltu see, kas valitsus saadab eelnõu riigikokku ja kas parlament võtab selle vastu. Mina teen eeltöö ja see on kokkulepe koos automaksuga, sest katteallikas peab eelnõule ja kulule riigieelarves olema. Kui seda pole, siis minust ei sõltu, kas eelnõu liigub edasi. Seejärel on see valitsuse ja riigikogu kollegiaalne otsus,” lausus Riisalo Postimehele.

Delfile rääkis külmavereline minister, et kui automaksu pole võimalik kehtestada, siis puudub ka puuetega inimeste toetuse tõusule katteallikas, ja toetuste kaudu automaksukoormuse leevendamine on õiglasem.

Peaminister Kaja Kallas sõnas aga Vikerraadio saates „Stuudios on peaminister“, et mootorsõidukimaksu seadus ei lähtu mitte inimestest, vaid autodest. „Kui mõtleme kasvõi, et on vabastatud ka näiteks politsei või kaitseväe autod, et see võiks ka ju teistpidi olla diskrimineeriv,“ demagoogitses ta.

Kuigi riigikogu rahanduskomisjoni esimees Annely Akkermann (Reformierakond) avaldas arvamust, et automaks kavandatud ajal 1. jaanuarist ei rakendu, uskusid nii riigikogu  Reformierakonna fraktsiooni esimees Erki Keldo kui ka peaminister Kaja Kallas, et see on siiski võimalik.

President Alar Karis jättis riigikogus 12. juunil vastu võetud automaksu seaduse välja kuulutamata, sest see pole kooskõlas põhiseadusega. Selle sätted rikuvad võrdse kohtlemise põhimõtet.

„Seaduse järgi ei maksustata mootorsõidukimaksuga füüsilisele isikule kuuluvat mootorsõidukit, mis on spetsiaalselt ümber ehitatud või kohandatud puuetega inimeste transpordiks või puuetega inimestele kasutamiseks. Samuti ei pea niisuguse sõiduki eest tasuma registreerimistasu. Kumbki vabastus ei laiene inimesele, kelle liikumispuue on sellist laadi, et ta ei vaja sõiduki ümber ehitamist või kohandamist,“ kirjutab president seadust tagasi lükkavas otsuses.

Ka Eesti puuetega inimeste koda kinnitas, et kõigi liikumispuudega inimeste autot ei ole vaja ümber ehitada.

Valitsus kavatseb automaksu kehtestada tegelikult riigieelarve aukude lappimiseks. “Raha läheb igale poole,” pillas rahandusminister Mart Võrklaev (Reformierakond) seda põhjendades.

 

Allikad: Postimees, ERR, Delfi