Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Delfi Faktikontroll muutub aina absurdsemaks

-
05.07.2024
Naljanumber.
© Uued Uudised

Delfi nn faktikontrollist on saanud uuriva ajakirjanduse häbiplekk, mida tõendab lugu “FAKTIKONTROLL | Ei, Zelenskõi naine ei ostnud 4,5-miljonilist autot” – võib öelda, et lapsajakirjanikud ei tee faktil ja arvamusel üldse vahet.

Võttes ette selle loo Eesti Päevalehes, eeldame kohe, et ega Olena Zelenska sellist autot ei ostnudki – Ukraina esileedi ei oleks nii rumal, et seda avalikkuse ees teha. Uudis on vale, aga Delfi faktikontroll veelgi valem.

Mida saab lugeja Delfi loost teada? Et liigub mingi video ja mingid võltsingdokumendid, kõike seda kirjeldatakse “faktikontrollis” tõesti. Siis tuleb info, et Deutsche Welle tegi sama uuringu, küsides Bugatti esindusest järele. Edasi juhitakse lingiga The Centre for Information Resilience kodulehele, kes olevat ka mingeid analüüse teinud. Ja otsus: “Vale. Ukraina presidendi abikaasa Olena Zelenska ei ostnud 4,5 miljonit maksvat autot.”

Kulla Delfi “fakikontrollid”, see ei ole faktikontroll – te kirjeldate seda, kuidas teised Olena Zelenska tegevust kontrollisid ja midagi ei leidnud. Te ise ei teinud mitte midagi, te ei leidnud ise ühtegi fakti, et see pole õige, te vahendasite teiste tööd ja kui Zelenska olekski midagi valesti teinud, siis seda te ei üritanudki otsida. Te ei proovinud leida tõde, vaid üritasite leida valet ja sedagi teiste kaudu.

Analoogiline kordub loos “KUULA | Kreml korraldas Kallase vastu valeinforünnaku. Kuidas me selle paljastasime?” Kogu lugu räägib enesekiitvalt Marta Vunši ja Kaili Maltsa tegemistest, mitte valeinforünnaku taustast.

„Me nägime, et paljud postitused olid tehtud või nende alla oli kommenteerima läinud n-ö bot-kasutajad,“ rääkis Vunš. Ta selgitas, kuidas X-is on teatud ebaharilikud käitumismustrid, mis viitavad, et tegemist pole autentse kasutajaga. Need on loodud kunstlikult selleks, et sõnumit võimendada.”

Naljaninad Delfist räägivad ju hoopis sellest, kuidas sõnumit levitati, mitte sisust, milleks on väidetav Kaja Kallase jutt heast elu Nõukogude ajal. Kui lapsajakirjanikud tahtnuks tõestada, et Kaja Kallas pole seda öelnud ja levitatakse valeinfot, läinuks vaja vaid salvestisi neist sündmustest, kus väideti peaministrit nii rääkinud olevat. Delfi aga otsib “ebaharilikke käitumismustreid” sotsiaalmeediast, mis on hinnangu andmiseks subjektiivsed ja ei ole üldsegi mitte faktid, et Kaja Kallase kohta räägitav jutt ei pea paika.

Vene propaganda levitab infot, mida ta kätte saab, see on siililegi selge. Faktikontroll ei peaks tegema oma tööks venelaste inforünnaku väidetavat paljastamist (et nad seda teevad, teab igaüks nagunii), vaid tõestamist, et venelaste väidetel pole alust – ja seda saab teha Kaja Kallase kaudu. Delfi seda ei teinud, vaid ajas trollide jälgi, tõestades juba ammugi tõestatut, et nad on olemas.

See ei ole faktikontroll, see on laste liivakast. Fakt ümberlükkamiseks on näiteks see, kui poliitikule omistatakse mingid sõnad mingil üritusel, aga ametlikus stenogrammis seda pole. Või kui kedagi väidetakse olevat kohtunud kellegagi, aga videod ja pildid näitavad, et too oli sel ajal teises kohas.

Delfikad aga neid näiteid “lükkavad ümber” umbes nii: “Poliitik ja tema sõbrad ütlesid, et ta ei öelnud nii. /…/ Ta ütles, et pole seda inimest ammu näinud, ammugi mitte temaga kohtunud.” Nad vahendavad arvamusi, mitte fakte.

Kunagi lükkas Delfi ümber juttu homoseksuaalsusest kui hälbest Freudi kirjaga ühe geipoisi emale, milles kuulus psühholoog väitis emale, et selline orientatsioon pole ebanormaalne. Kiri aga pole fakt, et see nii ongi – järsku oli Freudil naisest kahju ja ta üritas teda lohutada?

Lõpetage see Delfi palagan, ärge häbistage ajakirjandust.

Uued Uudised