Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Sotsid, unustage Riigikogu esimehe koht – parlamendis ei kehti enam mingid reeglid

-
05.07.2024
Kui Lauri Hussar tahab, laiutab ta Riigikogu esimehe toolis edasi, sest sotside kaasabiga tühistas võimuliit kõik senikehtinud reeglid.
© UU

Sotsid, kes on Keskerakonna ülejooksikute abiga Riigikogus kosunud, sihivad nüüd parlamendi esimehe kohta – ja seda pärast viimast aastat, mil võimuliidu saadikud on juhatuse kätega sisuliselt tühistanud nii töö- ja kodukorra kui ka kõik kirjutatud ja kirjutamata reeglid.

BNS vahendab: “Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni juht Priit Lomp ütles, et parlamendimatemaatikast lähtudes võiks riigikogu esimehe koht ka neile kuuluda.

“Väljakujunenud Eesti parlamendipraktika on see, et suuruselt teine koalitsioonierakond kannab ka Riigikogu esimehe vastutust,” lausus Lomp. “Mina tõepoolest olen palunud oma erakonna esimeest partnereid informeerida sellest, et me seda personaalia küsimust kindlasti arutaksime.”

Lomp tugineb riigikogus muutunud jõutasakaalule. Sotsiaaldemokraate toetab praegu 14 riigikogu saadikut ning Eesti 200 13 saadikut. Kui senist võimuliitu kokku lepiti, oli Eesti 200 riigikogus 14 kohta ja sotsiaaldemokraatidel üheksa kohta.”

Esiteks ei ole kõik 14 kohta sotside omad, vaid osa on nn aknaalused, mis ei luba neid pärissotsideks pidada, fraktsioon, mis võib reeglitega arvestada, on ikkagi see, mis moodustus valimiste järel.

Aga reeglid ju Riigikogus enam ei kehti – kui valiti Riigikogu teist aseesimeest, pidanuks selle koha saama EKRE, kel oli tollal 17 kohta ja kes oli suurim opositsioonierakond. Aga Jüri Ratase Keskerakond ja Urmas Reinsalu Isamaa tühistasid selle reegli, suunates oma kokkuleppehäältega sinna Ratase.

Miks peaks siis praegu kehtima see reegel Riigikogu esimehe kohta, millele viitab Priit Lomp?

Viimase aasta jooksul on võimuliit, kuhu kuuluvad ka sotsid, tühistanud Riigikogu juhatuse kätega terve rea töö- ja kodukorra sätteid ning kirjutamata ja kirjutatud reegleid. Umbusaldusavalduse saanud ministrid võivad saadikute ette tulla, millal tahavad, kasvõi nädalaid hiljem. Vaheaegu võtta ei saa, kui see juhatusele ei meeldi. Arupärimisi ja eelnõusid võetakse vastu vastavalt juhatuse tahtele, neile vastamisel või menetlemisel ületatakse tuima ükskõiksusega kõik tähtajad. Juhatus otsustab omatahtsi, kas eelnõu ikka on asjalik või on obstruktiivne. Opositsiooni eelnõud seotakse täiesti seosetult kimpu ja lastakse põhja. Riigikogu juhatus on opositsiooni tasalülitanud ja saanud selleks mandaadi võimutruult Riigikohtult.

Kulla sotsid, mis reeglitele te enam rõhute? Ainus kehtiv reegel ütleb, et reegleid enam pole. Eesti 200 võib kasvõi Vanatühjaga paari heita ja Riigikogu esimehe tooli ikkagi Lauri Hussariga täita ning nagu ütleb vanarahvas – “konn ka ei köhi!” Ja kogu see kaos, mis Riigikogus valitseb, on sotside lahkel toel korraldatud.

Nii et unistagu Lomp edasi… või siis proovigu revolutsioonilised madrused ka Toompeal “ossinovskit” teha, nagu Tallinna volikogus, kus paljude valimiste tulemustel sai linnapeaks ikkagi bolševik.

Uued Uudised