Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Hirm rahvusliku jõu ees pani osad prantslased poliitiliste manipulatsioonide abil hääletama stalinismi renessansi kasuks

-
08.07.2024
Gallia kuked said, mis tahtsid
© Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macroni päästis oma erakorraliste valimistega džinni pudelist, sest kui valimiste esimeses voorus saatis edu rahvuslasi, siis ühinesid tülitsevad vasakpoolsed parteid, et peatada Marine Le Peni Rahvuslik Liit. Ja nüüd ongi tulemus käes – valimised võitis vasakpoolne Uue Rahvarinde koalitsioon. President Macroni tsentristlik liit sai teise koha Marine Le Peni Rahvusliku Liidu ees.

Prantsusmaalt valimisi kajastav ERR-i ajakirjanik Epp Ehand ütles “Aktuaalsele kaamerale”, et kui vasakpoolsed saavad valimistel kõige rohkem hääli, siis ilmselt sellepärast, et rahvas on suurel hulgal tulnud välja hääletama just Rahvusliku Liidu vastu.

Tervitades oma partei kogu ajaloo kõige olulisemat läbimurret, ütles rahvuslaste peaministrikandidaat Bardella toetajatele, et kõnealused valimislepped on paisanud Prantsusmaa vasakäärmuslaste haardesse. “Ebaloomulik ja autu koalitsioon jättis prantslased ilma Rahvuskogu võidust,” sõnas poliitik.

Kolmekordne presidendikandidaat Marine Le Pen ütles pühapäeval, et nende võit Prantsusmaal on ainult edasi lükatud. “Tõusulaine liigub. See ei tõusnud seekord piisavalt kõrgele, kuid jätkab tõusu ja järelikult on meie võit ainult edasi lükatud,” ütles Le Pen, kes peaks 2027. aastal uuesti presidendiks kandideerima.

President Macroni ennetähtaegsete parlamendivalimiste ootamatuks tulemuseks on suur teadmatus tuleviku ees.

„Näib, et Prantsusmaa saab äärmusvasakpoolse hirmuvalitsuse, mille eesotsas on Putini truu käpik, Krimmi okupatsiooni tuline toetaja, Palestiina terroristide üks suurimaid sõpru, massiimmigratsiooni toetaja ja NATO-kriitiline sõgedik ning Macroni surmavaenlane,“ kommenteeris EKRE poliitik Urmas Reitelmann. „Hirm rahvusliku ja tervemõistusliku jõu ees pani osad prantslased poliitiliste manipulatsioonide abil hääletama stalinismi renessansi kasuks,“ lisas ta.

Alates ajast, mil kindral Charles de Gaulle määrati juhtima spetsiaalselt temale kohandatud süsteemi, ei ole Prantsusmaa olnud olukorras, kus sel on nii vähe aimu, kes riiki juhib, kirjutas The Times.

Kuigi Le Peni parempopulistlik Rahvuslik Liit jõudis esimeses voorus võimu lähedale ja nad on oma parlamendiesindust mitmekordistanud, ei ole neil võimalust leida piisavalt liitlasi konservatiivsete vabariiklaste range tiiva hulgast, et moodustada valitsuse enamus.

Macroni Renaissance partei ja selle tsentristlikud liitlased elasid valimised üle suuremate kaotusteta ja võivad küll kergendatult hingata, kuid nad ei suuda nüüd üksinda valitseda.