Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Meta takistas kapot puudutava artikli levitamist, riik eitab seotust

-
08.07.2024
Meta
© Scanpix

Sotsiaalmeediaplatvormi Facebook haldav ettevõte Meta takistas kasutajatel oma uudisvoos edastamast ERR-i portaalis reedel avaldatud artiklit sellest, kuidas kaitsepolitsei ametnikud käisid valenime alla korp! Sakala külalisõhtul ning püüdsid seal väidetavalt selle vilistlaste kohta teavet koguda. Riigi esindajad kinnitavad, et ei ole info leviku piiramisega seotud.

Mitmed inimesed, kes jagasid Facebookis Postimehe vastavat artiklit, said selle postituse eemaldamise kohta teate, kuna see kvalifitseeriti rämpssisuks. Samasuguse probleemiga on kokku põrganud paljud ka paljude teiste süütute postitustega või artiklite jagamisega, mis on ilmunud nö peavoolumeedias.

Arvestades, et artikkel oli ebamugav kaitsepolitseiametile ning võib-olla ka laiemalt riigile, küsis ERR, kas nemad võiksid olla selle taga, et uudislugu ei ole võimalik postitada. Nii kapo kui ka valitsuse kommunikatsioonibüroo esindajad aga eitasid kategooriliselt sellist tegevust.

“Ei, kapo ei ole püüdnud selle artikli postituste levikut piirata. Kapol on küll teatavad võimalused kontakteerumaks Metaga Eesti riigile vaenuliku või julgeolekut ohustavale sisule tähelepanu juhtimiseks, aga praegusel juhul pole mingit põhjust seda teha. Need võimalused on sisult sarnased nagu tavakasutajal: rikutakse kas Meta enda kasutusreegleid või on sisu avaldamine millegi poolest seadusevastane või ohustab riigi julgeolekut. Eesti julgeolekuasutus ei kontrolli rahvusvahelist ettevõtet, et mis postitusi see oma keskkonnas avaldada laseb,” ütles kapo pressiesindaja Harrys Puusepp esmaspäeval ERR-ile. “Mul pole mingi infot, et seal rikutaks kas Meta enda reegleid, Eesti seadusi või ohustaks see kuidagi riigi julgeolekut,” lisas ta.

Sarnase vastuse andis ka valitsuskommunikatsiooni direktor Rasmus Ruuda. “Eesti riigis ei ole tsensuuri ja ükski asutus ei tohi kuidagi info levikut piirata. Miks Meta ei luba osasid linke jagada, peab küsima neilt,” ütles ta ERR-ile.

Mitmed ERR-iga anonüümselt rääkinud selle valdkonna eksperdid oletasid, et kuna Meta kasutab oma keskkondade sisu modereerimisel tehisaru (AI) abi, siis võis automaatne otsus artikkel blokeerida pärineda sellest mehhanismist, kuna kapo julgeolekuasutusena võib panna seal mingid häirekellad helisema. Samuti võis mingi roll olla ka sellel, kui artiklit hakatakse liiga palju jagama, mistõttu võis masin otsustada, et see on rämpspostitus.

“Juhtum paistab kummaline, ma ei näe siin mingeid punaseid lipukesi, mis peaks Meta tehisaru siin aktiveerima,” ütles üks ekspert.

 

Allikas: ERR