Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Soome parlament võttis vastu “tagasisaatmisseaduse”, tõrjumaks Venemaa hübriidsõda

-
12.07.2024
Venemaalt tulnud migrandid Soome piiril möödunud talvel.
© Scanpix

Soome parlament kiitis kiirkorras heaks seaduse, mis lubab piirivalvuritel saata tagasi Venemaalt siseneda üritavad kolmandate riikide migrandid ja lükata tagasi nende asüülitaotlused.

Nn tagasisaatmisseadus on mõeldud ajutise meetmena, takistamaks sisenemast dokumentideta migrante, kelle piirile saatmises nähakse Moskva hübriidsõda.

Aastase kehtivusega seadus kiideti heaks 167 häälega, mis on 200-kohalises parlamendis kiirkorras vastuvõtmiseks vajalik miinimum. Vastu hääletasid Vasakliidu ja roheliste saadikud, kokku 31 seadusandjat.

Eelnõu läks läbi napilt, sest kui vastu oleks antud 34 või enam häält, ei oleks kiirkorras vastuvõtmiseks vajalikku viie kuuendiku suurust enamust kokku tulnud.

Tagasisaatmisseadus võimaldab takistada riiki sisenemist asüülitaotluse õiguseta näiteks olukorras, kus Venemaa kasutab võimalikke asüülitaotlejaid Soome survestamiseks. Piiriületajad saadetakse sel juhul Soome piirilt tagasi.

Varjupaigataotlus tuleb vastu võtta, kui piirivalvur peab seda vältimatuks näiteks lapse, puuetega isiku või mõne muu eriti haavatavas seisundis inimese õiguste kaitseks.

Siseminister Mari Rantanen ütles seaduse vajalikkust põhjendades, et Soome on õigusriik ning ei lepi sellega, et inimesi kasutatakse hübriidmõjutuse vahendina. (AP-STT-BNS)