Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE saadikud jätkasid Riigikogus automaksu tõrjumist

-
15.07.2024
Automaksu arutelu
© UU

Esmaspäeval tõi võimuliit taas Riigikogusse oma presidendi poolt tagasilükatud mootorsõidukimaksu ja EKRE saadikud väljendasid oma küsimustes rahanduskomisjoni esimehele Annely Akkermannile raudset vastuseisu röövellikule seadusele.

Rene Kokk: “Jätkuvalt kinnitan, et ma olen automaksu vastu, ja sellisel kujul on see üks väga-väga vale seadus, mida te püüate läbi suruda. Aga ma küsin sinu kui rahanduskomisjoni esimehe käest, et oled sa üldse kindel, et meil seda automaksu üldse vaja on rahalises mõttes. Sellepärast, et kui me vaatame eelmise aasta eelarvet, siis 2,2 miljardit jäi raha kulutamata, üle 100 miljoni oli üldse MKM‑i rea peal raha, millest keegi midagi sisuliselt ei teadnud. Meil on ikka täielik bardakk. Sinu enda erakonnas on endisi rahandusministreid, kes ütlevad, et riigieelarvest arusaamine on täiesti võimatu, ja ma olen täiesti nõus sellega, sellepärast et see meie tegevuspõhine riigieelarve ehk siis suur edulugu TERE on täiesti läbi kukkunud. Kas meil üldse seda vaja on? On sul ülevaade olemas, oled sa kindel, et meie eelarve üldse vajab seda raha? Minule tundub, et meil täna üleüldse puudub arusaamine riigieelarvest ja meie vahenditest.”

Arvo Aller: “Ma saan aru, et koalitsioonipartnereid peategi kaitsma ja selles suhtes tuleb see teil hästi välja. Kogu selline põhiseadusega mitte kooskõlas oleva seaduse õigustamine ei ole muidugi õige. Aga tulles selle seaduse juurde, kinnitan veel ka Rene Koka sõnad üle, et me oleme selle seaduse vastu, mis iganes kujul ta ka võiks edasi minna. Ja teie öeldud lause, et teistes Euroopa riikides on olemas automaks erineval kujul, aga Eesti on üks väheseid, et ei ole automaksu. Minu arust on ka see, et Eesti on ainuke riik, kus on e-valimised. Valikute tegemine ja eeskuju võtmine on selline täiesti suvaline, mida on vaja, seda teeme. Ja raha läheb igale poole vaja. Aga ma ikkagi küsin selle põhiseadusliku kooskõlas olemise kohta: kas ei olnud mõistlik peale neid muudatusettepanekuid küsida veel kord arvamust põhiseaduskomisjonilt, kas ta on põhiseadusega kooskõlas, et vältida olukorda, kus me praegu oleme?”

Evelin Poolamets: “Te rõhutasite, et automaksu on vaja selleks, et hoida keskkonda, maksta palka politseile ja investeerida teede hoidu. Samas maksustatakse ka neid mootorsõidukeid, mis ei osale liikluses, ei tekita keskkonnasaastet ega koorma maanteid ja ei nõua politsei tähelepanu. Siin tekib vastuolu teie sõnade ja reaalsuse vahel. Miks ei võiks maksuerisusi teha ka neile sõidukitele, mis liikluses ei osale?”

Küsimusi esitasid ka teised EKRE saadikud, kelle küsimused puudutasid seda, miks põhiseadusriivet erinevates komisjonides ei märgatud.

Allikas: Riigikogu stenogrammid