Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kremli tööriist? Facebook tsenseerib putinismi-kriitilisi postitusi

-
16.07.2024
Facebook tsenseerib Kremli-kriitilisi postitusi.
© Scanpix

Sotsiaalmeediakeskkond Facebook on juba ammu tuntud oma kummalise tsensuuripoliitika pärast ja ajal, mil Ukraina võitleb surmaheitlust agressiivse Venemaaga, teeb Delfi-Facebooki tsenseerijate polk Kremlile soodsaid otsuseid.

Kui levitada Ivan Makarovi lugu “MEEDIAVALVUR: Toom ja tema sõbrad” ning lisada tutvustavaks tekstiks osa sisust: “Toom, kes deklareeris aastaid tagasi, et eesti keel sureb vältimatult välja, on selle keele abil lennutatud rahvusvahelisse poliitikasse, kus tal jääb tema üsna mõõduka hariduse ja kasvatuse tõttu ainult kaevata esindatavat riiki igasugustesse euroinstantsidesse ja halvustada eestlaste rahvusriiki. Toom on toetanud oma büroo kaudu ja isiklikult Eestist väljasaadetud provokaatoreid, ta on rakendanud oma euroaparaadi ja raha selleks, et kaitsta neid, kes paar nädalat tagasi kutsusid telepöördumises venekeelseid alustama Eestis partisanisõda ja olema valmis laskma õhku ka eestlaste ronge”, siis saab kuulda, et tegu on vihaõhutusega, mis ei vastavat kommuuni standarditele. Ehk siis: “Näib, et proovisid saada meeldivaks märkimisi, jälgimisi, jagamisi või videovaatamisi eksitaval viisil.”

Kes on siis see kurikuulus Facebooki kommuun, kellele ei meeldi, kui Kremli poliitikat kritiseeritakse? Toomi toetavad Putini-meelsed? Sest kõnealuses tekstis pole miski valesti. Postimees kirjutas 1. veebruaril 2013: “Yana Toom vene ajakirjanikule: eesti keel on väljasurev keel”. Tõsi on see, et Toom kaebab Eesti peale igasugustesse euroinstantsidesse – ERR vahendas 9. septembril 2022 “Yana Toom kaebas Brüsselisse, et Eesti rikub Schengeni piirieeskirju”, ja neid kaebusi olnud väga palju.

Delfi (kust on pärit ka Facebooki “faktikontrollid”) kirjutas 11. detsembril 2023, et “Yana Toom rahastab väljasaadetud Eesti-vaenulike mõjuagentide kohtuvaidlusi.” Samuti vahendab lugu “MEEDIAVALVUR: kaitseliitlase Kõlvarti määratud eurosaadik Toomi kaitsealused: „Partisanisõda Eestis võib juba alustada, saabub ka aeg õhata ronge!“” infot, et sellised Eesti-vaenulikud asjad tõesti toimuvad.

Kui Facebook tsenseerib postitusi, mis sisaldavad juba ammu teada ning teisteski väljaannetes vahendatud infot Putini-meelsete tegelaste tegemiste kohta, siis jääbki vaid küsida: kas “näoraamat” töötab nüüd Putini heaks?

Jana Toom on saanud väga palju kriitikat tema Venemaa-suunalise tegevuse ja Süüria diktaatori al-Assadi külastamise eest, aga Facebook teda kritiseerida ei luba.

Uued Uudised