Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

MEEDIAVALVUR: kas Orski tammi purunemise tinginud Uurali jõe üleujutus on ka Helmete kätetöö?

-
17.07.2024
Dönisseni kollane meie aias
© Gerli Tali

Iga rahva seas leidub tunnustamata talente, igasuguseid ratsionalisaatoreid, leiutajaid ja muid Kulibineid.

Eesti pole erand: Delfi Maaleht avaldas eile sarjas „Avatud talude päev“ loo just sellisest andest: „Raja talu peremees: Helmed ei saa enam suud pruukida, nüüd läheb marjakasvataja elu ainult paremaks“.

Gunnar Tärn on selle sensatsioonilise avastaja nimi. Maaleht vahendab:

„Gunnar leiab, et marjakasvataja elu saab nüüd küll ainult paremaks minna, sest Helmed ei saa enam nii palju suud pruukida kui varem. Helmed nimelt ei teadvat põllupidaja elust mitte kui mitte midagi!“

Raja peremees Tärn kurdab, et tal viisid marjasaagi kevadkülmad.

Nii et mida rohkem Helmed räägivad, seda külmem on Eestis. Aga sel juhul on ju nad maailma efektiivsemad võitlejad kliimasoojenemise vastu.

Ma küll ei tea, miks minul kui küll pisemal, aga ikkagi marjakasvatajal, kes ehk on Helme õisi surnuks külmutavat juttu tollest Gunnarist rohkemgi kuulanud, on marjasaak nii fantastiline, et meil käivad marju korjamas sugulased ja lähinaabrid.

Suureviljalised mustad sõstrad on nii rasked ja neid on nii palju, et oksad painduvad ja tuleb tõsta ja siduda.

Punaseid sõstraid on okstel nii paksult, nagu poleks mingit kevadkülma olnudki.

Vaarikatest on kõik punane nii aia sees kui ka aia taga. Laszka sort toodab nii suuri vilju, et need on suuremgi kui taasviljuva suhkrumagusa Delniwa omad, mis on omakorda sama suured, kui taasviljuva kollase Poranna rosa mammud. Ussitamiskindel taasviljuv Polka vaarikas on samuti raskelt marju täis. Jantar ja must Polka, ka Black diamond ei ole mu jaoks eriti tõsiseltvõetavad, Golden Queen on osutunud pigem väikeste viljadega umbrohuks, aga eestlaste enda sort kollane Helkal on ülimalt maitsev. Ja pampli ehk põldmarja hirmuäratavalt okkalised võimsad varred on rohelisi marju täis. Kõik tikripõõsad on marju täis, viinamarja kobarad kõikjal ümber maja…

Maguskirssidest on sel aastal ennast ületanud Dönisseni kollane, Elton, Anu ja ka Meelika. Tõsi küll, tervet alevit nädal aega rüüstanud kolossaalne hakkide parv ei jätnud meile ei Arturi, Katikese ega Madissoni roosa marju, Iputist rääkimata, Elle sai küll päästetud, see-eest hilisemad sordid täidavad ämbreid. Ka praegu veel väikeste noorpuude Stardust ja Krupnoplodnaja esimesed suured supermarjad vapustasid, lähiaastatel läheb lahti…

Hapukirssidest on marju täis Hindenburg, Läti madal, Säilisveiksel, ka suureviljaline mureli ja hapukirsi hübriid Kampesuru. Annavad marju ka hapukirsile poogitud mureli oksad.

Ploomidest on alõtšaa sugemetega Mara, Skoroplodnaja, Krupnaja, Kubanskaja kometa ja Ijulskaja roza rohelisi vilju nii täis, nagu täis on heal aastal marju astelpaju oksad. See on hullumeelne. Viktoria on lookas, virsik Maira jätab selle aasta vahele, sest eelmisel aastal andis mitu ämbritäit suuri vilju ja nüüd puhkab.

Kasvatame natuke ka maasikaid, just küpsevad Malvinad, aga Asia, Polka ja Sonsation on juba oma panuse andnud.

Kuid see jutt läheb liiga pikaks. Tahtsin sellega lihtsalt öelda, et Helmede jutud minu aiakultuuridele hukutavalt ei mõjunud, kuigi olen juba aastaid härra Martini nõunik.

Südamesse läks aga see Maalehe vahendatud Raja talu omaniku jutt:

„No vot, ütleb Gunnar, ja jalutab õue peal, käed seljal. Viitab vasakule – siin olid kanad, aga praegu ei ole, sest rebased viisid ära. Aga näete – ja tema käed liiguvad hops paremale –, veidi allesjäänud kanu on kolinud kindla katuse alla. Olevat rebasekindel.“

Kas selles, et talunik lasi rebasel ära süüa oma kanakarja, on samuti süüdi Helmed? Arvan, et pigem on tegemist mitte lihtsalt omaniku lohakuse või laiskuse, vaid lauslollusega. Maamees, kes ei mõista kaitsta oma kanu reinuvaderist…

Meie aias käivad rebased üsna regulaarselt, kuid seni on kõik vabakäigu kanad, kuked ja haned surnud ainult vanaduse kätte.

Meid külastab pidevalt ka orav, aias elutsevad meigased, tiikides kogred, konnad, vesilikud, kasvavad hundinuiad, valged ja eksootilised vesiroosid, kollased vesikupud, võhumõõgad, eelmisel aastal saime kase alt kümmekond haavapuravikku.

Ju siis kuulame just õigeid jutte.

Ivan Makarov

MEEDIAVALVUR: bolševistlik seeme ehk endine komsomolijuht kiidab endise juhtkommunisti tütart