Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kärpeid nõudev valitsus loob sotsidele hoopis uue ministrikoha ja Lauri Läänemets hakkab ellu viima Mart Helme ideid

-
19.07.2024
Siseminister Lauri Läänemets hakkab ellu viima Mart Helme ideed

Võimuläbirääkijad on jõudnud kokkuleppele, et põhjalastud rahanduse olukorra tõttu tõstetakse vanu ja kehtestatakse uusi makse, minnakse kõikjal kärbete kallale (seejuures peavad ministeeriumid kärpima 10 protsenti), siis samal ajal luuakse sotsidele uus ministrikoht.

Paradoksaalselt on aga tõsiasi see, et samal ajal luuakse uus ministeerium kogu sinna kuuluva aparaadiga, et sotsid saaksid nõutud ministrikoha.

Just sotsid olid need, kes juba enne valimisi maksutõusust rääkisid ja samas juba enne koalitsioonikõnelusi hakkasid esimesena nõudma endale juurde ministrikohti, kuigi see teema on tavaliselt viimasena arutluse all.

Koalitsioonilepe avaldatakse täna õhtul ja riigikogu ette minnakse esmaspäeval. Kuid praeguseks on selge, et senine kaitseminister ja Reformierakonna aseesimees Hanno Pevkur jätkab ka uues Kristen Michali juhitavas valitsuses kaitseministrina.

Mart Võrklaev rahandusministrina ei jätka ja tema asemele saab ilmselt oravate veteranist multiminister Jürgen Ligi.

On kokku lepitud, et järgmise kolme aasta jooksul kärbivad ministeeriumid oma valitsemisalade kulusid kümne protsendi võrra. Kärpeprotsent seatakse nii tööjõukuludele, majandamiskuludele kui ministeeriumite antavatele toetustele.

Tuleb julgeolekumaks. Maksuküüruna tuntud maksuerisuse kaotamine lükkub aasta võrra edasi.

Lisaks tahetakse ellu viia Mart Helme plaan, mille ta siseministrina ette võttis ja mida toona agaralt moe pärast maha tehti – see on idapiiri väljaehitamine, politseinikele-piirivalvuritele kriisireservide loomine ehk idee sõjaväestatud piirivalvest.  Just palju elemente sealt on Helmelt pärit.