Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Maailm sai tunda kaose maitset: küberturbefirma viirusetõrje uuendus tegi arvutisüsteemides põhjaliku laastamistöö

-
19.07.2024
Kaos lennujaamades.
© Scanpix

Suur katkestus tegi reedel laastamistööd üleilmsetes arvutisüsteemides, peatades lende USA-s, telesaateid Ühendkuningriigis ja mõjutades telekomiteeńuseid Austraalias.

Ilmselt küberturbefirma põhjustatud häirete tõttu tühistasid lende paljud lennufirmad kogu maailmas. Probleemid puudutasid lennundussektorit USA-s, Saksamaal, Hispaanias, Hollandis, Indias, Hongkongis, Austraalias ja mujal. Häiretest teatas Briti suurim raudteefirma Govia Thameslink Railway (GTR).

Austraalia küberturbekoordinaatori hinnangul on katkestus seotud tehnilise probleemiga kolmanda osapoole tarkvaraplatvormil, mida mõjutatud ettevõtted kasutavad.

Probleemi keskmes on ilmselt USA küberturbefirma CrowdStrike vigane viirusetõrje uuendus, mis on mõjutanud muu hulgas meediat, IT-ettevõtteid, panku ja lennuliiklust.

Vigane uuendus võeti kasutusele kogu maailmas ja see on takistanud paljudel ettevõtetel oma arvuteid kasutada. Häire mõjutas ka näiteks uudisteagentuuri STT tegevust Soomes reede hommikul ja varahommikul.

USA tehnoloogiahiiglane Microsoft teatas, et rakendab pärast teenusekatkestusi “leevendusmeetmeid”.

Lõuna-Austraalia ülikooli küberturbe teadur Jill Slay prognoosis, et katkestuste üleilmne mõju saab olema “tohutu”. (STT-BNS)

Lisatud:

AFP-BNS – Teiste seas lennujaamu, panku ja meediat mõjutanud üleilmse IT-katkestuse põhjustanud vea jaoks leiti rohtu ning väljastatud on parandusfail, teatas viirustõrje ettevõtte Crowdstrike tegevjuht reedel.

“CrowdStrike teeb aktiivselt koostööd klientidega, keda mõjutas Windowsi kasutajatele mõeldud … uuendusest leitud defekt,” märkis George Kurtz sotsiaalmeediaplatvormil X. Ta lisas, et probleem on tuvastatud, isoleeritud ning parandusfail on väljastatud.

CrowdStrike’i aktsia langes kauplemiseelsel turul 20 protsenti.