Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Uue valitsuse koalitsioonilepe: aina maksud, maksud, maksud…, lisaks aktsiisid

-
19.07.2024
Tühi rahakott
© Unsplash.com

2025. aasta juulist tõuseb käibemaks kaks protsendipunkti ning 2026. aasta algusest füüsilise isiku tulumaks samuti kaks protsendipunkti, lisaks tõusevad täiendavalt alkoholi-, tubaka- ja bensiiniaktsiis, seisab Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Eesti 200 täna avaldatud uues koalitsioonilepingus.

Samuti näeb leping ette, et 2026. aasta algusest hakkab julgeolekumaksuks nimetatava maksutõusude paketi osana kehtima kaheprotsendiline maks ettevõtete kasumilt. Julgeolekumaksud oleksid tähtajalised, kehtides 2028. aasta lõpuni.

“Maksu edasise vajaduse või muutmise otsustab pärast 2027. aasta riigikogu valimisi ametisse astuv valitsus,” seisab koalitsioonileppes.

Riigikaitsekulud lubab loodav koalitsioon tagada mahus vähemalt kolm protsenti SKP-st, millele lisanduvad liitlaste vastuvõtukulud.

Uute kaitseinvesteeringutega tahab koalitsioon hankida pika laskeulatusega relvasüsteeme ning lahingumoona, et vajaduse korral hävitada Eesti julgeolekut ähvardav oht vaenlase territooriumil.

Hübriidohtudele ja valeinfo levikule vastu seismiseks tugevdab koalitsioon Eesti info-, meedia- ja digiruumi, suurendab digikaitsevõimet ja e-riigi küberkaitse suutlikkust.

Eelarve puudujääki lubab uus valitsus vähendada 2025. aastal prognoositud 5,6 protsendilt kolmele protsendile, hoida seda 2026. aastal samal tasemel ning 2027. aastal vähendada.

Tööjõu- ja majandamiskulusid ning tegevus- ja sihtotstarbelisi toetusi kärbib uus koalitsioon kolme aasta jooksul 10 protsenti.

Alkoholi-, tubaka- ja bensiiniaktsiisid tõusevad veel viis protsenti aastas.

2025. aastaks kavandatud maksuküüruna tuntud tulumaksuerisuse kaotamine lükkub aasta võrra edasi.

Loodav valitsus kavatseb ka tasuta kõrghariduse kõrval anda ülikoolidele võimaluse küsida teatud juhtudel õppetasu eestikeelsetel õppekavadel ja võtta eesmärgiks suurendada õppimisvõimalusi rakenduskõrghariduses.

 

Allikas: ERR