Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE saadikud tuletasid Kristen “valge kampsun” Michalile meelde Reformierakonna rahastamisskandaali

-
22.07.2024
Meeldetuletuseks kampsunid ja kilekotid

Täna kogunes riigikogu erakorralisele istungile, et arutada peaministrikandidaat Kristen Michalile (Reformierakond) valitsuste moodustamiseks volituste andmist.

Kuigi koalitsioonihäältega läheb tema kandidatuur läbi, kasutasid opositsioonipoliitikud võimalust esitada talle kaks küsimust.

Mõned EKRE saadikud läksid saali valge kampsuni ja kilekotiga, et meenutada Michaliga seotud Reformierakonna rahastamisskandaali.

Valgest kampsunist, kilekottidest ja sidrunitest on saanud Reformierakonnaga seoses korruptsiooni sümbolid.

EKRE saadik Anti Poolamets küsis ka vastava küsimuse: “Eesti elu näeb omapärane välja – kui omal ajal avalikustas Silver Meikar Reformierakonna rahastamisskeeme, siis visati ta teie poolt erakonnast välja, aga täna plaanitakse teid premeerida selle eest uhkelt peaministrikohaga. Sellesama loo eest. Näete, ühed on tõllas ja teised on võllas. Mina ei mäleta, et te rahastamisskandaaliga seoses oleksite avalikkuse ees vabandanud. Ja tahaksin teada, kuidas te täna kirjeldaksite kurikuulsa rahastamisskandaali mõju teie enda mainele avalikkuse ees, ja mida teil on täna sellega seoses öelda. Ja kas te oleksite Silver Meikari nõus erakonda tagasi võtma?”

Michal vastas: “Iga skandaal karastab, muudab inimest alandlikumaks, annab paremat mõistmist elust. Poliitikas on skandaalid erinevad. Antud juhtum on läbi uuritud ja lõpetatud. Olen öelnud selle kohta suure osa, mis mul öelda on.”

Reformierakonna rahastamisskandaal ehk Silvergate on 2012. aasta mais puhkenud Eesti poliitiline skandaal, mis puudutab Eesti Reformierakonna liikmete annetusi, millega liikmed väidetavalt annetasid variisikutena erakonnale anonüümsete toetajate raha. Juhtum lõppes Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni määrusega anonüümsed annetused riigieelarvesse kanda. Ametlik uurimine lõppes tõendite puudumise tõttu. Süüdistused avalikkuse ette toonud Silver Meikar heideti erakonnast välja ning juhtumi tõttu astus tollane justiitsminister Kristen Michal ministrikohalt tagasi.

Valge kampsuniga seostatakse Kristen Michalit ja kilekotiga keelatud annetusraha, mis oli leitud „ämma kapist“.