Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Mart Helme: Kristen Michali uue valitsuse minister Vladimir Svet õigustab Krimmi annekteerimist

-
22.07.2024
NATO liikmesriigi Eesti uue valitsuse kaardipakis on Putini kaart Krimmi annekteerimist õigustanud Vladimir Sveti näol. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Esmaspäeval Riigikogu ees valitsemiseks mandaati nõutanud Kristen Michal rääkis väidetavat riigikaitsemaksu põhjendades korduvalt sellest, kuidas Venemaa Ukrainas tapab ja vägistab, mille peale tuletas EKRE saadik Mart Helme talle meelde, et uues valitsuses saab olema minister Vladimir Svet, kes õigustab agressiooni Ukraina vastu, sealhulgas Krimmi annekteerimist.

“Minu küsimus puudutab teie kabinetti. Ja teie kabinetis on üks Vladimir Sveti nimeline ministrikandidaat, kes on öelnud: “Usun, et enamik Krimmi elanikkonnast, nii palju kui ma sellest aru saan, näeb end üha rohkem Venemaa osana.” Kuidas te kommenteerite? Kas nüüd Saulus on Pauluseks muutunud ja äkitselt ta ei pea enam Krimmi Venemaa osaks? Te olete kangesti varmas alati seda Kremli kaarti loopima. Äkki see Kremli kaart on teil oma koalitsioonipakis,” küsis Mart Helme.

“Mina eeldan, et kõik valitsuse liikmed läbivad riigisaladuse julgeolekuloa taotluse menetluse,” vastas Michal, keda ei tundunud Sveti taust valitsuse loomisel häirivat.

Teisedki eestlastest opositsioonisaadikud leidsid, et Vene väljaandes Krimmi annekteerimist õigustanud Svet on ministrikohale täiesti sobimatu ning arusaamatust selle valiku osas on väljendanud juba ka siinse Ukraina kogukonna esindajad.

Michal väitis ka seda, et Venemaa ja Valgevene kodanikelt ei saavat valimisõigust ära võtta, kuna sotsid on selle vastu – seega on ennast Ukrainat toetavana reklaamiv Michali valitsus igati Kremli lõa otsas.

Allikas: Riigikogu stenogrammid