Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Läti julgeolekuamet otsis läbi Jana Toomi võitluskaaslase Tatjana Ždanokaga seotud kohad

-
23.07.2024
Tatjana Ždanoka oli pikka aega eurosaadik, aga siis selgus, et ta on ka Kremli saadik.
© Dominik Sipiński / European Parliament

Kunagist eurosaadikut Tatjana Ždanokat on nimetatud Läti Jana Toomiks ja need kaks naist on oma varasemaid tegemisi sageli koos teinud.

BNS vahendab: “Läti julgeolekuamet otsis esmaspäeval läbi endise Euroopa Parlamendi liikme Tatjana Ždanokaga seotud kohad.

Julgeolekuamet kinnitas LETA-le, et kahel objektil viidi läbi menetlustoiminguid, mille käigus võeti ära andmekandjad, arhivaalid ja dokumendid ning neid asuti uurima.

Ždanoka suhtes viidi menetlustoimingud läbi tänavu veebruaris algatatud Venemaa luureteenistustega koostöö kahtlustuse kriminaalmenetluse raames, teatas julgeolekuamet.

Agentuurile LETA teadaolevatel andmetel viidi uurimistoimingud suure tõenäosusega läbi seetõttu, et Ždanoka ei ole enam Euroopa Parlamendi liige ja kaotas saadikupuutumatuse.

Ždanokaga ei õnnestunud ühendust saada, sest tema telefon oli välja lülitatud. Mitteametlikel andmetel ei viibi ta Lätis.

Varem teatas Läti julgeolekuamet, et analüüsib teavet Ždanoka ja Venemaa luureteenistuste võimaliku koostöö kohta aastatel 2005–2013.

Kuni 2016. aastani ei näinud Läti õigusaktid ette kriminaalvastutust välisriigi või välismaise organisatsiooni abistamise eest Läti-vastases tegevuses, mistõttu ei kvalifitseeru meedias avaldatud teave ajavahemiku 2005-2013 kohta kuriteona, kuigi julgeolekuameti hinnangul kujutas selline tegevus endast riigile ohtu.

Uuriva ajakirjanduse keskuse Re:Baltica teatel näitas lekkinud e-kirjavahetus, et Ždanoka on andnud oma tegevusest aru Venemaa FSB töötajatele  ja küsinud mitmesuguste ürituste korraldamiseks raha vähemalt 2004. aastast. Ždanoka ise eitab koostööd Vene luurega.” (BNS)