Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Isamaast isamaad ei leia

-
23.07.2024
Kunagi olid nad nii kena paar…
© UU

Lugedes Lauri Vahtre artiklit “Väljasuremise valem”, tahaks selle autorile aplodeerida. Samas tekitab see küsimuse: miks lugupeetud publitsisti koduerakond Isamaa midagi ette ei võta?

Isamaal on hetkel suurepärane positsioon: sinna on üle jooksnud terve rida keskerakondlasi ja mõned sotsidki, Riigikogu “aknaaluseid” kohti on juures, reiting viskab juba üle 30, konkureerivatel rahvuskonservatiividel on “pahad päevad”, erakond võiks reaalselt rahva kasvõi tänavatele viia, aga… ei midagi. Ainult Lauri Vahtre räägib tõsisest asjadest.

Jah, Urmas Reinsalu aegajalt piiksatab ja Helir-Valdor Seeder kajab vastu, sekka ka mõned asjalikumad ütlejad, aga ei midagi enamat. Kus on arvukad plaanid, kavandid, eelnõud selle kohta, kuidas päästa eesti rahvast, tema keelt, rahvusriiki, tõsta eestlaste sündivust, piirata migratsiooni…? Ollakse ju parempoolne ja konservatiivne erakond. Võtku Isamaa kogu paremleer nende teemadega üle… aga ei midagi.

Ei saa öelda, et nad päris midagi ei tee, aga see on rohkem nagu populism, mõeldud erakonna esimehe edevuse turgutamiseks ja paremkonservatiivse maski õigekssättimiseks. Igatahes selles rollis, mida nad üritavad mängida, isamaalased pole.

Tegelikult ei saagi aru, kes või mis Isamaa on. Peavooluerakond kindlasti. Liberaalid? Paljud nende arusaamad sinna kisuvad küll. Globalistid? Kui võtta seda, et kuulutakse Euroopa Rahvaparteisse ja tolle üks juhtpoliitikuid on Euroopat hukutava Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen, siis kindlasti. Kõigis konservatiividele olulistes küsimustes nagu massimigratsioon ja rohepööre, on Isamaa kuidagi kõhkleval ja vargsi toetaval seisukohal, nagu kogu EPP.

Isamaa häda on see, et koospüsimiseks ja valimiskünnise ületamiseks on alati tehtud vereülekandeid ja võetud soontesse võõrast verd. Res Publica muteeris esialgset Isamaad kõvasti, nüüdne vereülekanne Savisaare verepangast aga on veregrupi muutnud ALDE-likuks: Jüri Ratas ja isamaalane? No andke andeks…

Nii värvubki Isamaa kameeleonina kord ühte värvi, kord teist, vahel lausa vikerkaarevärviliseks (ega abielu rüvetamise seadusele väga vastu oldudki). Paljudel traditsioonilisi väärtusi ründavatel teemadel on Isamaa teinud küll vastalise näo, üritanud justkui vastu hakata, aga on ruttu alla andnud ja juhtunuga leppinud. Isamaas pole võitlejaid, seal on mugandujad, kes “võitlevad” mugavustsoonist ja kui neile vaid riigipiruka lõhna ninna lastakse, on nad valmis ühte heitma nii vasakpoolsete kui liberaalidega.

Rahvuskonservatiividele rasketel aegadel on Isamaa ära korjanud küll osa nende valijaid, kuid mitte rahvuskonservatiivseid ideesid. Ometigi oleks neil kerge nüüd kogu paremleer üle võtta ja kuigi sõnades nad seda ka üritavad, siis kuna teod järele ei tule, ei saa Isamaa mitte kunagi öelda, et astus EKRE kohale. Sinna ei pääse ta kunagi.

Ja eestlaste sündimuse eest võitlebki ainult Lauri Vahtre, sest Urmas Reinsalu harjutab peegli ees võluvaks olemist ning Jüri Ratas teeb influntseritega uut klippi Instagrami. Või oli see Tik-Tok?

Uued Uudised