Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Iisrael hoiatab Iraani-meelsete terroristide tulevärgi eest Pariisi olümpiamängudel

-
26.07.2024
Prantsuse sandarm turvab olümpiat.
© Scanpix

Iisrael hoiatas neljapäeval Prantsusmaad Iraani toetatud rühmituste võimalike ohtude eest Iisraeli sportlastele ja turistidele Pariisis olümpiamängude ajal.

“On neid, kes püüavad selle rõõmsa sündmuse pidustusi kahjustada,” ütles välisminister Israel Katz oma Prantsuse kolleegile kirjas, mille koopiad edastati meediale.

“Meil on praegu hinnangud võimalike ohtude kohta Iraani toetatud terroriühenduste ja teiste terroriorganisatsioonide poolt, mille eesmärk on korraldada olümpiamängude ajal terrorirünnakuid Iisraeli delegatsiooni liikmete ja Iisraeli turistide vastu,” rääkis minister.

Prantsusmaa on korraldanud ulatusliku julgeolekuoperatsiooni, et tagada olümpiamängude ohutus. Lisaks tavapolitseile on mängude turvamiseks lähetatud umbes 18 000 Prantsuse sõdurit.

Belgia politsei võttis neljapäeval kinni seitse inimest, keda on alust kahtlustada terrorirünnaku ettevalmistamises, ütlesid föderaalprokurörid kokku neljateistkümne üle riigi korraldatud haarangu kohta.

Prokuratuuri pressiesindaja sõnul ei ole leitud tõendeid neist ühegi seostamiseks Pariisi olümpiamängudega, mille avatseremoonia peetakse reedel väidetavalt seninägematute turvameetmete taustal.

Praegu ei ole rohkem üksikasju, mis puudutab asukohti või sihtmärke, kuid see, mida me leidsime, annab alust uskuda, et rünnakut valmistati ette,” ütles Arnaud d’Oultremont AFP-le.

Teate kohaselt kahtlustatakse neid kõiki osavõtus terroristliku ühenduse tegevusest, terrorismi rahastamises ja terrorirünnaku ettevalmistamises.

Politsei korraldas haaranguid Belgia pealinnale lisaks veel Antwerpenis, Liege’is, Courtrai’s ja Meninis ning need viidi läbi Antwerpenis paikneva kohtuniku väljastatud määruste alusel, seisis avalduses.

Prokurörid ütlesid, et muid üksikasju nad praegu ei avalda.

Belgiat raputasid 2016. aastal enesetapurünnakud lennujaamale ning metroosüsteemile, milles sai surma 32 inimest ning viga veel sajad. Aasta varem nõudsid Pariisi terrorirünnakud 130 inimelu.

Rünnakud mõlemas riigis tunnistas omaks terrorivõrgustik Islamiriik. Pühasõdalaste rakukese, mis Pariisi rünnakud korraldas, ainus ellujäänu, Belgias sündinud Prantsuse kodanik Salah Abdeslam mõisteti eelmisel aastal süüdi ka seotuses Brüsseli rünnakutega. (AFP-BNS)