Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

“Olümpiapõnevus” tõuseb: Prantsusmaa kiirrongisüsteemi tabasid “pahatahtlikud rünnakud”

-
26.07.2024
Tuhanded reisijad on vaksalites lõksus.
© Scanpix

Prantsusmaa julgeolekujõudude ees tuleb teha sügav kummardus, kui Pariisi olümpiamängud peaksid mööduma terroriaktideta. Ennekõike mõjutab toimuvat Gaza sõda ja sellest tulenevalt islamiterrorism.

Prantsuse kiirraudteevõrk langes ööl vastu reedet, mil algavad ametlikult Pariisi suveolümpiamängud, ulatusliku süütamiste laine alla ja häiris sadade tuhandete reisijate liikumisplaane, teatas rongioperaator SNCF reedel.

Juurdlusega seotud allikas ütles uudisteagentuurile AFP, et rünnakud olid koordineeritud sabotaaž.

“See on ulatuslik rünnak TGV (Train à Grande Vitesse) võrgu halvamiseks,” ütles rongioperaator AFP-le, lisades, et paljud marsruudid tuleb tühistada ning olukord kestab “vähemalt terve nädalavahetuse, kuni remonti tehakse”.

SNCF-i järgi mõjutasid rünnakud rünnakud Atlandi ookeani suunas sõitvaid liine, samuti ka põhja- ja idasuunas sõitvaid ronge.

Teate kohaselt korraldati süütamiste eesmärgiks kahjustada operaatori rajatisi, samuti märgib SNCF, et liiklus on neil liinidel “tugevalt häiritud”.

SNCF-i tegevjuht Jean-Pierre Farandou ütles, et rünnakud mõjutasid otseselt umbes 800 000 reisijat.

Transpordiminister Patrice Vergriete nimetas rünnakuid ennekuulmatuks kuriteoks, mil on äärmiselt tõsised tagajärjed raudteeliiklusele kogu nädalavahetusel. Ta lisas, et põhja- ida- ja loodesuunalistel liinidel vähendatakse reise poole võrra.

SNCF märkis, et ronge suunatakse ümber teistele rööpapaaridele, kuid sellele vaatamata tuleb suur osa reisidest tühistada.

Operaatori kohaselt ei mõjuta tühistamised kagusuunalisi liine, kuna sealkandis õnnestus pahategu nurjata.

SNCF kutsus reisijaid oma kavandatud liikumisi edasi lükkama ning vältima raudteejaamu.

Pariisi suveolümpia avatseremoonia eel on pealinnas ja lähiümbruses kehtestatud seninägematult karmid turvameetmed, õhtusele suurüritusele oodatakse umbes 300 000 pealtvaatajat ning arvukalt tähtsaid isikuid.

Rongkäigust võtab osa umbes 7500 võistlejad, kes liiguvad kuue kilomeetri pikkuse lõigu Seine’i jõge pidi kokku 85 laevast koosnevas flotillis.

Tegu on esmakordselt suveolümpiamängude ajaloos avatseremooniaga, mis on peetud väljaspool peamist kergejõustikustaadioni. Selline otsus on mõistagi palju suurem peavalu turvameetmete planeerijatele, eriti veel ajal, kui Prantsusmaa on väljastanud terrorirünnakute kõrgeima ohu taseme hoiatuse. (AFP-BNS)