Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Demokracija kolumnist: vasakpoolsete meediahegemoonia murdmine pani Brüsseli X-i ähvardama

-
26.08.2024
Thierry Breton andis edasi Brüsseli sõnumi: sõnavabadus EL-is ei maksa.
© Scanpix

Sloveenia konservatiivse väljaande Demokracija publitsist Mitja Iršič paljastab oma kirjutises Brüsseli soovi suukorvistada neile mittesobivad sotsiaalmeediakanalid, kasutades selleks muuhulgas ka ähvardusi.

“Läänemaailma liidrid on aastaid vaadanud häbelikult, kuid kadedalt oma kolleege maailma diktaatorlikes riikides. Valitseva poliitika, eriti vasakpoolsete loomulik suundumus, mille legitiimsus tuleneb pealesunnitud egalitarismist, on luua enda ümber avaliku teabe mull, mis ainult kiidab seda režiimi.

Läänes on poliitikutel alati olnud loomulikke poliitilisi liitlasi ajakirjanikes ja meediamajades ning see liit kandus ka nendesse sotsiaalvõrgustike kaudu levivatesse uude meediasse – kuni päevani, mil Elon Musk tollase Twitteri ostis. Toona murdus vasakpoolne meediahegemoonia ning meeleheitel poliitikud unustasid end selga panna “normaalsuse maski” ja vähemalt teeselda, et nende lõppeesmärk polegi diktatuur.

See ilmnes kõige ilmekamalt Euroopa siseturuvoliniku Thierry Bretoni hiljutises tegevuses – too kirjutas Elon Muskile ähvarduskirja päev enne seda, kui Musk võõrustas oma X sotsiaalvõrgustikus presidendikandidaati Donald Trumpi.

“Kirjutan teile seoses hiljutiste sündmustega Ühendkuningriigis ja seoses teie platvormil X kavandatava saatega – Ameerika Ühendriikide presidendikandidaadi ja teie vahelise otsevestlusega, mis on samuti kättesaadav kasutajatele EL-is,” kirjutas Breton ja ähvardas ridade vahel tsensuuriga: “Minu teenistused ja mina oleme äärmiselt tähelepanelikud kõigi tõendite suhtes, mis viitavad DSA rikkumistele, ega kõhkle kasutamast kõiki meie tööriistu, sealhulgas ajutiste meetmete kasutusele võtmist, kui see on õigustatud, et kaitsta ELi kodanikke tõsise kahju eest.”

Kümmekond aastat tagasi oleks juhtunu olnud midagi kujuteldamatut. Ülemaailmse liberalismi hälli esindava rahvusülese liidu volinik, kus sõnavabadus on siiani olnud peaaegu sama püha kui õigus elule, ähvardas Ameerika erafirma direktorit tsensuurimeetmetega, kui Euroopa ametnikud otsustavad, et platvormil olev intervjuu oleks “ELi kodanikele tekitanud tõsist kahju”.

Breton on vana sotsialist, kes ihkab suure tõenäosusega totalitaarseid lähenemisi ja on ilmselt aastakümneid unistanud Vene maailmast, Aasia ja Ladina-Ameerika diktatuuridest, kus valitsuse määrusega võidakse keelata ajakirjanikel soovimatutel teemadel rääkimine. Kui Breton oleks veel kümme aastat tagasi olnud eurovolinik, poleks ta julgenud Muskile sellist kirja kirjutada. Overtoni aken polnud veel piisavalt avanenud, et ELi volinikud saaksid eraettevõtjaid tsensuuriga ähvardada.

Breton otsustas, et nüüd on aeg avada Overtoni aken laiemalt tundlikule valdkonnale, mis puudutab valitsuse kontrolli sõnavabaduse ja isegi välisvalimistesse sekkumise üle – nii ründas ta Muski võimalikku vestlust USA endise ja potentsiaalse tulevase presidendiga.

Selgub, et ta eksis ja Overtoni aken pole päris nii avatud, kui ta ootas. Lõpuks häbistas ta end selle kirjaga ja Brüssel andis oma volinikule avaliku laksu. Tõepoolest, Euroopa Komisjon eitas, et Bretonil oli president Ursula von der Leyeni luba sellise sisuga kirja saatmiseks, öeldes: “Kirja aeg ja sõnastus ei olnud presidendi ega [volinikega] kooskõlastatud ega kokku lepitud.”

Aga Bretonit pole mõtet süüdistada – mis Brüsselisse puutub, siis ta ilmselt ei teinud vigu, lihtsalt tegutses liiga vara ja liiga taktitundetult. Tegelikult süüdistab komisjon sotsiaalvõrgustikku X ebaseadusliku sisu levitamises ja teabega manipuleerimises, samuti reklaami läbipaistvusega seotud kohustuste täitmata jätmises ning selles, et selle sinised linnukesed – väidetavalt mõeldud kontrollitud kasutajate märgistamiseks – „eksitavad kasutajaid”, sest igaüks saab tellida teenuse X Premium. Kui tuvastatakse, et X rikub DSA seadusi, võib teda oodata trahv kuni 6 protsenti tuludest, mis lõpuks sunniks ettevõtet EL-ist lahkuma.

ELi institutsioonid hävitaksid hea meelega X-i, kuid peenemal viisil. Breton on vana sotsialisti kombel liiga nüri ja otsekohene.

Kirja tabas üldsuse jahmatuse ja pilkamise universaalne kombinatsioon. Euroopa eliit on saanud õppetunni, et nende infotsaaride aeg ei ole veel käes, et hakata dikteerima, mida tohib ja mida mitte. Kui vastust ei oleks, oleks see märk sellest, et Overtoni aken oli juba pärani lahti. Siis oleks vaid aja küsimus, millal tulevased eurovolinikud lähevad Moskvasse Maria Zahharova juurde süsteemse tsensuuri “kiirkursustele”.

Kui te seda ei taha, siis mõnitage ja alandage selle maailma “bretoone” halastamatult. Sinu sõnum on sama tähtis kui Muski oma.”