Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

ÜRO peasekretäri jutud Hiina ja Aafrika rollist ei päde

-
05.09.2024
ÜRO peasekretär Antonio Guterres.
© Scanpix

Nagu kogu liberaalne maailm, nii ajab ka ÜRO peasekretär Antonio Guterres rumalat juttu, mis on mõeldud vaid poliitiliseks tarbimiseks ega paku lahendusi.

ÜRO peasekretär António Guterres ütles neljapäeval, et Hiina ja Aafrika vaheliste suhete laiendamine võiks hakata vedama taastuvenergia pööret.

“Hiina tähelepanuväärne arenguajalugu, sealhulgas vaesuse väljajuurimine, pakub rikast kogemust ja ekspertiisi,” ütles ta Pekingisse kogunenud Aafrika liidritele.

See jutt on üliohtlik, sest Hiina on juba suutnud Aafrikas, sealhulgas näiteks Etioopias, haarata enda kätte nii maavarad kui infrastruktuurid ning vaest Aafrikat ähvardab Hiina kurnava mõju alla jäämine. Jutt vaesuse väljajuurimisest Hiinas omakorda toetab kommunistliku režiimi mainet.

Taastuvenergia osas on Hiina küll pigem vastupidine näide, sest seal on kivisöel põhinev energeetika endiselt oluline ja seda lausa eelisarendatakse. Teisalt ütlevad majanduseksperdid, et kuigi Aafrikas on päikest ja rannikul ka tuult, on sellel põhinev taastuvenergia ebakindel ning Mustale Mandrile üliolulise odava elektri tagaksid vaid kohapealsetel fossiilsetel kütustel töötavad elektrijaamad. Kalli ja ebakindla taastuvenergiaga ei suudaks manner arenemist kuidagi tagada.

Guterresil jätkus rumalusi omajagu. Nii ütles ta, et Aafrika vajaks alalist kohta ÜRO Julgeolekunõukogus. Seda kohta aga on raske anda väga erinevate riikide kooslusele – sama hästi võiks rääkida ka kohast Ladina-Ameerikale või Kagu-Aasiale ning ka miljardilise elanike arvuga India vääriks seda. Võib vaid ette kujutada, kuidas Aafrika küsiks alalise liikmena ainult abiprogramme.

ÜRO on maailmaorganisatsioonina minetanud tõsiseltvõetavuse, sest sealsed rõhuasetused ei lähe tavaliselt kokku realsusega.

Uued Uudised