Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eesti vanglates valitseb korralagedus ja raha võetakse ära, aga justiitsminister Liisa Pakosta tahab veel võõrvange importima hakata

-
30.09.2024
Justiits- ja digiminister Liisa-Ly Pakosta kavatseb Eesti niigi ebaturvalistesse vanglatesse välisvange importima hakata.
© UU

Justiitsminister Liisa Pakosta on eelarveraha nimel algatanud projekti võõrvangide majutamiseks Eesti vanglatesse, aga nagu kogu selle valitsuse poliitika, on ka see algatus ämbrisse astumas.

Lisaks Suurbritanniale, kelle leiboristlik valitsus ülerahvastab sealsed vanglad poliitvangidega, tunneb siinsete vanglakohtade vastu huvi ka Holland. BNS vahendab: “Vanglateenistuse kinnitusel tuleb Holland tõsist huvi Eestis vanglakohtade rentimise vastu. Justiits- ja digiminister Liisa Pakosta sai möödunud nädalal valitsuselt toetuse asuda eelkonsultatsioonidesse teiste riikidega, et kaaluda, kas Tartu vangla osaline väljarentimine võiks tulevikus realiseeruda.”

Mis aga toimub Eesti vanglates tegelikult, sealhulgas ka Tartu vanglas, kus rendipinnad asuksid?

Taas BNS: “Möödunud nädal tõi vanglates kaasa koguni üheksa vägivaldset intsidenti, kusjuures peamiselt kaklesid kinnipeetavad omavahel, selgub vanglateenistuse ülevaatest.

23. septembril toimus Viru vanglas füüsiline konflikt kahe kinnipeetava vahel. Vangla selgitab välja sündmuse täpsed asjaolud. Samal päeval lõi üks Viru vangla kinnipeetav teist, tekitades kannatanule tervisekahjustusi. Rünnanud kinnipeetava suhtes algatati kriminaalmenetlus.

Teisipäeval ei allunud Tartu vangla kinnipeetav ametnike korraldusele ning osutas füüsilist vastupanu. Ametnikud kasutasid füüsilist sundi, mille järel kinnipeetav sülitas ametniku suunas ja lõhkus kambriust. Samal päeval lõi üks Tallinna vangla kinnipeetav teist, keegi tõsiseid vigastusi ei saanud.

Neljapäeval ähvardas Tartu vangla kinnipeetav ametnikku.

Reedel ähvardas Tartu vangla kinnipeetav valvurit ja lõhkus inventari. Samal päeval toimus Tallinna vangla kinnipeetavate vahel kaks füüsilist konflikti. Mõlema juhtumi puhul keegi tõsiseid vigastusi ei saanud.

Laupäeval  ei allunud Tallinna vangla kinnipeetav ametniku korraldusele ning viskas valvurit veega.

Pühapäeval toimus Tartu vanglas kinnipeetavate vahel füüsiline konflikt. Vangla selgitab välja sündmuse täpsed asjaolud.”

Kui juba praegu ei suudeta pooltühjades vanglates korda hoida, siis mis juhtub edaspidi, kui siia tuuakse kriminaalsed britid ja hollandlased?

Vanglaid raputavad ka kärped.

BNS: “Möödunud nädal tõi vanglates kaasa koguni üheksa vägivaldset intsidenti, kusjuures peamiselt kaklesid kinnipeetavad omavahel, selgub vanglateenistuse ülevaatest.

Vanglateenistuse prioriteet on jätkata tööd tänaste mahtude juures kõigis kolmes vanglas ning tagada kriminaalhoolduse esindatus kõigis maakondades. Samas vähendab vanglateenistus järgmisel aastal personalikulusid ligi 750 000 euro ulatuses. See sisaldab muuhulgas kinnipeetavatele riigikeeleõppe kursuste läbimise eest tasu maksmise lõpetamist, milleks on ette nähtud 100 000 eurot aastas.

Kriminaalhooldusametnike arv väheneb kärpe tulemusena vähemalt 20 ametikoha võrra. Samuti tuleb leida täiendavaid kokkuhoiukohti.

Täiendavalt otsustati politsei arestimaja teenuse üleminek Tallinna vanglale ilma personalikulusid eraldamata, mis tähendab veel ligi 350 000 euro suurust negatiivset mõju vanglateenistuse eelarvele.

Käesoleval aastal on vanglateenistus juba vähendanud Tartu vanglas 100 ametikohta ning reaalselt koondanud 50 Tartu vangla töötajat. Lisaks koondati aasta jooksul kriminaalhooldusest, Viru ja Tartu vanglast veel 16 inimest.”

Nii võib juhtuda, et võõrmaffia võtab Eesti vanglad üle…

Uued Uudised