Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO I Kert Kingo: „Esimene tegu sellel valitsusel oli peretoetuste vähendamine“

-
15.10.2024
Laadime sisu...

Kuna valitsuse algatatud perehüvitiste seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõuga vähendatakse vanemahüvitise ülempiiri, ravikindlustusseaduse muudatusega tõuseb arsti visiiditasu ja seal oli ka hulk teisi puudusi, tegi riigikogu EKRE fraktsioon ettepaneku see eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata. Paraku ei leidnud ettepanek toetust.

EKRE fraktsiooni esindaja Kert Kingo pidas selle eelnõu arutelu käigus kõne:

„Kindlad käed, paremini hoitud Eesti. Mäletate neid ilusaid sõnu? Tõenäoliselt mäletate ka neid emotsionaalseid reklaamiklippe, kuidas hoolitsetakse pensionäride eest ja tehakse pai lastele, kui tore ja ilus elu meil tuleb nüüd selle uue valitsusega. Veel räägiti pikast plaanist. Ja nüüd me näeme seda pikka plaani, nüüd me näeme nende tegevust. Esimene tegu sellel liberaalsel valitsusel oli peretoetuste vähendamine. Ja see oligi see suuna seadmine, kuhu nüüd hakati sõitma.

Selle eelnõu muudatused või mis need kaasa toob ja mida siin minister üritas ilustada ja kenamaks rääkida, ma kordan need üle. Seletuskirjas räägitakse-kirjutatakse, et muudatuste peamine eesmärk on tagada riigi ressursside säästlikum kasutamine ja administratiivsete kulude vähendamine. Ei ole eesmärgiks seista oma inimeste eest, tagada neile, et arstiabi oleks kõigile kättesaadav ühtemoodi või teha inimestel elu lihtsamaks, vaid ainult riigi ressursside säästlikum kasutamine.

Kõigepealt muudetakse ravikindlustuse seadusega uued määrad. Visiiditasumäärad kehtestatakse uued, voodipäevatasud ja retseptitasud ehk ambulatoorse eriarstiabi, sealhulgas vältimatu abi – see on erakorralise meditsiini osakond – visiiditasu suurus on praegu 5 eurot ja tõuseb muudatusega 20 eurole. Erand sätestatakse haavatavamatele elanikerühmadele, nendeks on toimetulekutoetuse saajad, alla 19-aastased lapsed, lapseootel naised, eakad, töötud ja nii edasi. Ja kirjas on veel, et kellele jääb visiiditasuks 5 eurot. Haavatavamad elanikud on meil maapiirkondades, kellel arstiabi ei ole kohe üle tee minna või natuke maad kõndida, vaid kelle arstiabi on tihti mitmekümne kilomeetri kaugusel, ja nendele on tehtud sinna arsti juurde pääsemine järjest kulukamaks. Esiteks see tore valitsus võttis tasuta ühistranspordi ära, kehtestas ka automaksu ja lõpptulemusena nende maapiirkondade inimestele see 20-eurone visiiditasu võib kõigi muude kulutustega tõusta topelt suuremaks kui mitte rohkem. Ja hoia selle eest, kui on vaja erinevate erialaarstide juures käia. Ise räägitakse, kuidas peab hoolt kandma oma tervise eest ja tervisekontrolle regulaarset tegema, ja nüüd seatakse sisulised piirangud ehk tehakse arstiabi kättesaadamatuks.

Teiseks, kui enne väideti, et visiiditasu jääb 5 eurot, siis tegelikult praeguse seaduse kohaselt on alla kaheaastased lapsed ja lapseootel naised visiiditasust vabastatud. Aga selle eelnõuga rakendub nendele ka uuest aastast visiiditasu 5 eurot. Tõstetakse voodipäevatasu haiglas, mis suureneb 2 eurolt ja 50 sendilt 5 eurole. Ehk siis kui inimesel juhtub see õnnetus, et ta kogemata jääb auto alla näiteks roolijoodiku süü läbi ja ta peab veetma haiglas pikalt aega, siis teda karistatakse selle eest lisaks kõigele kopsaka haiglaarvega. Tõstetakse ka retseptitasu 2 eurolt ja 50 sendilt 3 eurole ja 50 sendile. Jälle karistatakse neid, kellel on vaja tõesti retseptirohtusid ja kes ei ole ise selles süüdi, kas annab iga tunda või mis iganes.

Lisaks selle eelnõuga lõpetatakse riigipoolse sotsiaalmaksu maksmine kindlustatud isiku mittetöötava abikaasa või registreeritud elukaaslase eest, kes kasvatab ühte või kahte kolme‑ kuni kaheksa-aastast last või kolme kuni kuut last, kellest ükski pole noorem kui kaheksa-aastane. Ehk koduse lapsevanema eest sotsiaalmaksu enam riik ei kavatse maksta. See näitab, et meil ongi nüüd see suund, nagu nõukogude ajal oli, et otse sünnituselt peab põllule minema või tehasesse tööle, sest muidu oled parasiit. Selline kaudne suhtumine kumas ka ministri suu läbi välja, et peab tööl käima. Seletuskirjas on muidugi ka välja toodud, kuidas riik hakkab korraldama ja otsustama kõikide perede eest. Siin on selline lause, et kolmeaastastel lastel on võimalik käia lasteaias, mis võimaldab vanemal saada ravikindlustuskaitse tööturul osalemise kaudu. Jälle jõuan sinna, nagu nõukogude ajal: laps ruttu lasteaeda. See aeg ja see jutt, kui räägiti, et kui kasulik on lapsevanemal võimalikult kaua oma väikelapsega koos ühiselt aega veeta kodus ja kuidas see lapse vaimsele tervisele ja kindlustundele mõjub, see on möödas, seda enam ei mäletata ja ei taheta mäletada, sest riik tahab raha.

Ja lisaks pikendatakse sellesama eelnõuga perehüvitiste määramise, puude raskusastme tuvastamise ja riikliku pensioni määramise menetlustähtaegasid kahekordselt. Ja siin tekib küsimus, et taome rusikaga rinnale, kui uhke digiriik me oleme, millised tiigrihüpped meil üle maailma siin on. Me muudkui suuname miljoneid, lausa miljardeid kokku igasuguste IT-süsteemide arendamiseks ja lõpuks tuleb välja, et kõik nende toetuste arvestamised on ühe ja kahe töötaja õlul ja kui neid enam ei ole, jääb elu seisma ja tuleb topelt pikendada neid menetlustähtaegasid.

Kogu selle jutu võtaksin kokku sellega, et samal ajal, kui seesama valitsus on laristanud ära 2,4 miljardit, kokku jagati 3,2 miljardit füüsilistele ja juriidilistele isikutele, ja me ei tea, kes need on ja mille jaoks ja mille alusel, siis nüüd tehakse jälle rahva arvelt väga suured kokkuhoiud – 18 miljonit selle arvelt, et siis, nagu nad ise ütlevad, et see on riigi ressursside säästlikum kasutamine. 3,2 miljardit versus 18 miljonit. See on ju kõik lihtsalt imelik jutt. Ja minister ütles siin sellise kõlava lause, et riik saab kokku hoida ainult siis, kui teeb vähem kulutusi. Ärge laristage neid miljardeid siis enda juriidilistele isikutele ma ei tea, millistel alustel, milliste põhimõtete järgi ja mis mõttega! Mõelge oma inimestele, mõelge oma rahvale! Ja seetõttu, kuna see eelnõu on rahvast vaesemaks tegev, arstiabi kättesaamatumaks tegev, lapsi ja peresid vihkav eelnõu, teeb Eesti Konservatiivne Rahvaerakond ettepaneku eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata.“