Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Rain Epler: mitte midagi nii roosilist ei paista, et saaks täituda Ligi unistus mühinal kasvavast majandusest

-
15.10.2024
Rain Epler.
© UU

Teisipäeval teatas rahandusminister Jürgen Ligi Riigikogu ees, et tema poolt saadikute ette toodud maksutõusud olevat tegelikult Putini kehtestatud maksud ning tulumaksuseaduse järel võttis EKRE saadik Rain Epler kuuldu oma kõnes kokku.

“Markeeriksin mõndasid mõtteid, mis minister meile siin täna rääkis. Tegelikult Eesti otsused energeetika vallas ikkagi selgelt paistsid silma, ja mitte positiivses mõttes kahjuks. Need eristusid teistest Euroopa riikidest selle niinimetatud energiakriisi ajal.

Ja nagu me toona ennustasime, et see vale poliitika viib hüperinflatsiooni ja majanduslanguseni, siis sinna me välja jõudsimegi. Eesti tegelikult on, arvestades oma väiksust, väga unikaalses positsioonis Euroopas. Meil on ajalooliselt olnud väga tugev energiatootmisvõimekus. See on nüüd ideoloogilistest otsustest kantuna nõrgenenud, aga siiski mina väidan, et mitte ainult see, et me oleks võinud ettevõtjaid ja majapidamisi toetada energiakriisi ajal, aga tegelikult üheks vahendiks oleks olnud ajutiselt Euroopa CO2 kaubanduses osalemise peatamine, mis oleks andnud meile võimaluse põlevkivist väga mõistliku hinnaga elektrit toota.

Kui keegi tuleb ütlema, et see ei ole võimalik, siis vaadakem kas või viimase nädala uudiseid. Holland, Poola ja Ungari on teatanud, et nemad ei kavatsegi täita Euroopa rändelepet, sest nende enda riigi seisukohalt on see liiga suur oht julgeolekule. Nii et riigid ikkagi saavad otsuseid teha.

Minister tõi siin sellise piltliku väljendi, justkui Putin maksustaks Euroopat. Ma arvan, et võib-olla õigem selline piltlik paralleel on, et ta võtab dividendi. Ja ta võtab dividendi sellelt, et aastakümnete jooksul, ma julgen öelda, Euroopas tehti valeotsuseid energeetika vallas. Ja see suur rohepööre, mida siin on edendatud, viiski Euroopa Venemaast sõltuvaks.

Ja ärgem unustagem seda, et kõik need rohelised aktivistid, kes räägivad meile maailma päästmisest – jällegi Saksamaa näide on hea. Me mäletame neid Saksamaa tippotsustajaid, kes maandusid hiljem Gazpromi palgal. Ja see andiski võimaluse Putinile Euroopat kägistada, kui nii võib öelda, energeetikaga.

Ministriga võib ju nõustuda, et kui üldine meeleolu ühiskonnas on nukker ja tulevikuperspektiiv pehmelt öeldes mitte eriti roosiline, siis kindlasti majandusaktiivsus on väiksem. Aga ma ei ole nõus sellega, et kui valitsuse otsuseid kritiseerida, siis selle saab panna kategooriasse “vingumine”. Selliselt me ei peaks asjadele lähenema.

Olgu kriitikana välja toodud kas või valitsuse tehtud maksutõusud majanduslanguse ajal või perede ja laste vastu suunatud poliitika, mis kindlasti kindlustunnet vähendab. Nii et sellega ei saa nõustuda, et opositsiooni kriitika on madalama majandusaktiivsuse põhjus. Siin on ikkagi valitsuse otsused taga.

Aga ma lõpetan optimistlikult, et ministrile rõõmu teha. Lootus ei ole kadunud, opositsiooni tegevus hakkab vilja kandma. Kui vesi tilgub kivi peale, siis pikapeale ta uuristab sinna augu. Möödunud nädalal tänu opositsiooni tegevusele võttis koalitsioon tagasi eelnõu, kus taheti muuta lastekaitseseadust ja seonduvaid seadusi selliselt, et inimesed, kes on sooritanud väga ränkasid kuritegusid, muu hulgas ka laste vastu, et nemad saaksid lastega taas töötada, kui karistus on ära kantud. Täna kehtivas seaduses neil seda võimalust ei ole. See eelnõu võeti tagasi.

Ja nüüd, mis me täna kuulsime? Aasta või poolteist on opositsioon rääkinud, et ärge tehke seda niinimetatud maksuküüru kaotamist, see on liiga suure kuluga. Ja täna me näeme, et see lükatakse edasi. Ja ma julgeksin olla optimistlik, et küllap me aasta pärast kuuleme, et ta lükatakse veel edasi. Kui me vaatame, et Saksamaa just teatas, et majanduskasvu prognoos korrigeeriti majanduslanguse prognoosiks. Britid kukkusid välja maailma 10 suurima tööstusriigi hulgast ja nii edasi. Siin Euroopas midagi nii roosilist ei paista, et saaks täituda see, nagu Ligi ütles, et majandus hakkab meil siin mühinal kasvama. Küllap ka järgmine aasta tuleb Ligil siia tulla, kui ta veel minister on, ja mõru pill alla neelata ja öelda, et lükkasime veel edasi või jätsime üldse ära.”

Allikas: Riigikogu stenogrammid