Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Jürgen Ligi rikkis plaat: tarbige, ärge tarbige, tarbige ikka…

-
15.10.2024
Jürgen Ligi karikaturisti pilgu läbi.
© Erki Evestus

Teisipäeval tutvustas rahandusminister Jürgen Ligi valitsuse taskutühjendamisplaane läbi maksutõusude ning talle traditsiooniliselt kaasnes sellega hulk segast juttu. Seda märkasid ja ütlesid talle ka EKRE Riigikogu saadikud.

Kert Kingo: “Rääkisite, et aktsiiside tõstmise eesmärk on piirata tarbimist, te olete rõhutanud, et nii pahede pealt, nagu alkohol ja tubakas, kui ka kütuse ja elektriaktsiisi puhul tarbimist. Aga samal ajal te räägite jälle, et selle raha, mis te nüüd selle tarbimise pealt kõrgendatud aktsiisimääraga kokku korjate, arvestate ilusasti eelarve tuludesse. Seletage nüüd oma loogika ära – need on teie sõnad, mis ma siin ütlesin –, et kui tarbimine väheneb ehk siis ostetakse vähem, raha tuleb vähem, siis kuidas teie saate selle pealt riigieelarvesse tulu, sest tarbimist vähendades ju kaupasid, teenuseid ei osteta, raha ei laeku ju.”

Evelin Poolamets: “Te ütlesite, et aktsiise tõstetakse selleks, et tarbimist vähendada. Kuna tõstetakse elektri- ja kütuseaktsiisi, siis nähtavasti soovite vähendada ka kütuse ja elektri tarbimist. Elekter ja kütus on väga paljude toodete aluseks ja te soovite nähtavasti väga paljude toodete tarbimist vähendada. Aga kuna turumajanduse aluseks on tarbimine, kas siis selle seadusega liigutakse teie koalitsioonikaaslase Lauri Läänemetsa väljaöeldu poole, et turumajanduse aeg on läbi?”

Rene Kokk: “Kas Rahandusministeerium analüüsib ka seda, et tegelikult me oleme näinud, me oleme selle reha peale juba astunud, et tarbimine liigub ära lihtsalt meie naaberriikidesse. Ta tõesti ilmselt langeb mingil määral, aga paljuski läheb ta tegelikult ära naaberriikidesse ja me tekitame olukorra, kus inimene tarbib ikka edasi nii kütet kui ka näiteks alkoholi, aga maksutulu jääb riigil saamata. Kas te selle teekäigu olete läbi käinud, et ministeerium ikka saab aru, et tegelikult see ei ole päris nii lihtne, kui tundub selle eelnõuga?”

Rain Epler: “Minu arvates Ligi on veidike segaduses. Ligi räägib, et mis te vingute, vingumine kahandab tarbimist ja oi kui halb, majandus langeb. Aga samal ajal räägib, et oi kui halb on tarbimine. Ise räägib, et ta tunneb nii muret kogu aeg, et ta Kagu-Eesti vahet uhab autoga ja muudkui tarbib, ta mõtleb selle peale ja tal on halb olla, aga tarbib ikka edasi.”

EKRE saadik tõi välja ka rea vastuolusid Ligi seletustes: “Analüütikud rääkisid alguses sellest, et eelarve tulud hakkavad kasvama, tol korral, kui tehti aktsiisitõusu, ja kui numbrid näitasid, et ei kasva, siis nad ütlesid, et see ei olnudki eesmärk, eesmärk oli tegelikult rahva tervis. No ma ei ole kindel, et need rahvatervise argumendid tegelikult paika peavad, sest kui need maksud sinna Lätti sõitsid, eks sealt maksude vastu toodi midagi tagasi, ja ma ei ole kindel, et alkoholi tarbimine vähenes.

Kolleeg Andres Sutt tundis muret ja kurbust selle üle, et üldse ei räägitud kulka eelarvest, millest moodustavad suure osa aktsiisid ja hasartmängumaks, samas ütles ta, et küll on hea, et kulkas läheb nüüd paremaks. Aga tegelikult on niimoodi, et kui laekuvat maksutulu jääb vähemaks, siis ka kulka eelarve hakkab kahanema.

Ligi tegelikult ütles välja, mis on nii selle seadusemuudatuse taga kui ka teiste peresid ja lapsi ründavate seadusemuudatuste taga. Ligi ütles: “Aga põhiline probleem on siin ikkagi selles, et kodumajapidamised, inimesed ise ongi koorem loodusele.” Nii et jällegi mõnes mõttes tuleb kiita – aus ülestunnistus: tegevus käib selle nimel, et kahjureid oleks vähem, et inimesed ei koormaks loodust.”

Rain Epler hoiatas ühtlasi: “Andres Sutt ütles, et tema on üsna veendunud, et enne järgmisi valimisi rohkem maksutõuse ei tule kui need, mis on juba tehtud ja mis on praegu menetluses. Ja ma isegi kipun teda uskuma, sest nüüd on meil aasta pärast tulemas kohalike omavalitsuste valimised ja siis veidi aega edasi ja hakkab juba järgmisteks Riigikogu valimisteks valmistumine. Ja nagu ka enne neid Riigikogu valimisi üks kõvemini hõigatud Reformierakonna loosungeid oli ju, et maksud ei tõuse. Inimesed läksid õnge, valimistel tuli hea tulemus ja siis kohe hakkasid maksud mühinal tõusma. Nii et tundub, et Sutil on seesama kavalus plaanis jällegi erakonnas nagu lauale panna, et teeme teist korda nii. Mina loodan, et inimesed seda ei usu.”

Allikas: Riigikogu stenogrammid