Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO I Rain Epler: valitsus astub aktsiise tõstes ikka ja jälle sama reha otsa

-
16.10.2024
Laadime sisu...

Eile oli valitsuse poolt riigikokku esimesele lugemisele toodud alkoholi-, tubaka-, kütuse-, ja elektriaktsiisi seadus ehk nende aktsiiside tõus, mille kohta Eesti Konservatiivne Rahvaerakond tegi tagasilükkamise ettepaneku. Seejuures pidas kõne EKRE fraktsiooni saadik Rain Epler, kes ütles, et selle seadusega astutakse sellesama reha peale, mille peale korra juba astuti.

“Analüütikud rääkisid alguses sellest, et eelarve tulud hakkavad kasvama, tol korral, kui tehti aktsiisitõusu, ja siis kui numbrid näitasid, et ei kasva, siis nad ütlesid, et see ei olnudki eesmärk, eesmärk oli tegelikult rahva tervis. No ma ei ole kindel, et need rahvatervise argumendid tegelikult peavad, sest kui need maksud sinna Lätti sõitsid, eks sealt maksude vastu toodi midagi tagasi, ja ma ei ole kindel, et alkoholi tarbimine vähenes.

Kolleeg Andres Sutt Reformierakonnast siit puldist ütles, et oi-oi, riigivõlg kasvab. Ise kasvatate ja olete kasvatanud mitu aastat järjest ja kasvatajate edasi. Nii et mõnes mõttes tore, et te peeglisse vaatate ja seda siit puldist tunnistate. Ühtlasi tundis Sutt muret ja kurbust selle üle, et üldse ei räägitud kulka eelarvest, kulka eelarvest moodustavad nii suure osa aktsiisid ja hasartmängumaks, et küll on hea, et kulkas läheb nüüd paremaks. Aga tegelikult on niimoodi, et kui laekuvat maksutulu jääb vähemaks, siis ka kulka eelarve hakkab kahanema. Nii et siit võiks isegi meelde jätta selle, et kui me vaatame seda mõju eelarvele, siis ennustatakse, et 2026 tuleb eelarvesse lisatulu. Ja Andrese jutust ma sain aru, et siis ka kulka eelarve on kasvamas. Kui me hakkame aasta pärast [2026.] aasta eelarvet menetlema, siis hoiame silma peal, kas Suti lubatud eelarve kasv kultuuri ja spordi valdkonnas saab tõeks või ei saa.

Aga väga huvitav, selline aus ülestunnistus mõnes mõttes Andrese poolt, Andres ütles, et tema on üsna veendunud, et enne järgmisi valimisi rohkem maksutõuse ei tule kui need, mis on juba tehtud ja mis on praegu menetluses. Ja ma isegi kipun teda uskuma, sest nüüd on meil aasta pärast tulemas kohalike omavalitsuste valimised ja siis veidi aega edasi ja hakkab juba järgmisteks Riigikogu valimisteks valmistumine.

Ja nagu ka enne neid Riigikogu valimisi üks kõvemini hõigatud Reformierakonna loosungeid oli ju, et maksud ei tõuse. Ja inimesed läksid õnge, valimistel tuli hea tulemus ja siis kohe hakkasid maksud mühinal tõusma. Nii et tundub, et Sutil on seesama kavalus plaanis jällegi erakonnas nagu lauale panna, et teeme teist korda nii. Mina loodan, et inimesed seda ei usu.

Nüüd ministri ettekande juurde. Minu arvates Ligi on veidike segaduses. Ligi räägib, et mis te vingute, vingumine kahandab tarbimist ja oi kui halb, majandus langeb. Aga samal ajal räägib, et oi kui halb on tarbimine. Ise räägib, et ta tunneb nii muret kogu aeg, et ta Kagu-Eesti vahet uhab autoga ja muudkui tarbib, ta mõtleb selle peale ja tal on halb olla, aga tarbib ikka edasi.

Ligi ütles, et ma olin ebaõiglane, kui ma seda tsiteerisin, aga Ligi tegelikult ütles välja, mis on nii selle seadusemuudatuse taga kui ka siin peresid ja lapsi ründavate seadusemuudatuste taga. Ligi ütles: “Aga põhiline probleem on siin ikkagi selles, et kodumajapidamised, inimesed ise ongi koorem loodusele.” Nii et jällegi mõnes mõttes tuleb kiita. Ja nagu minister tahtis, et oleks rohkem optimismi, jäägu see kiitus minu kõnet lõpetama. Aus ülestunnistus: tegevus käib selle nimel, et kahjureid oleks vähem, et inimesed ei koormaks loodust.”