Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Britid eraldasid Eestile lisaväesalga, nüüd saab valitsus kaitsemaksuraha “igale poole” suunata

-
17.10.2024
USA liitlased ei jäänud Pevkuri pakutud elamistingimustega rahule. Kas britid jäävad?
© UU

Teade sellest, et “Ühendkuningriik määras Eesti kaitseks konkreetse brigaadi”, võib tunduda väga positiivsena, kuid on oht, et oma kaitseväe varustamisega hakatakse taas närutama ning julgeolekumaksuga saadav raha läheb “igale poole”, nagu väljendas kunagi rahatusminister Mart Võrklaev. Ilmselt ohatakse Stenbocki majas nüüd kergendatult: pole enam vaja kaitsevõimekuslünkade kõrvaldamisega väga kiirustada.

Eesti nõrk külg on läbi kogu taasiseseisvusaja olnud see, et alati on loodetud “NATO vihmavarju” peale ja ilmselt on kaude kaasas käidud ka Lääne-Euroopas peale Nõukogude Liidu lagunemist valitsenud uskumusega, et Ida-konfrontatsioon on igaveseks läbi ning suuri armeesid ja kaitsekulutusi pole vaja. Käis ju president Kersti Kaljulaid veel viis aastat tagasi Moskvas Putinil kätt surumas – ju siis usuti ka Eestis kuni Venemaa suurema sissetungini Ukrainasse, et NATO vihmavarjust on küll. See on just Reformierakonna lemmikmüüt olnud, Taavi Rõivasest kuni Hanno Pevkuri ja Kaja Kallaseni välja.

BNS kirjutab brittide saabumise kohta: “Eesti tagab omalt poolt liitlaste vastuvõtuks parimad võimalikud tingimused ja taristu, sealhulgas võimalused õppuste läbiviimiseks ja logistilise toe. Teekaart sisaldab ka kokkuleppeid koostööks ühishangete vallas ja kaitsetööstuse arendamise võimaluste osas.”

Nende “parimate võimalike tingimustega” on Pevkuril juba halvasti läinud. “Võru lähistel Tsiatsungõlmaal septembris avatud liitlasvägede vastuvõtuala Reedo linnak seisab kuu hiljem endiselt sõduriteta, sest Võrus paiknev USA väeüksus keeldus sinna asumast ning veedab jõulud tõenäoliselt Taara linnaku konteiner-laagris,” kirjutab Lõuna-Eesti Postimees. “Tähendusrikkad on siinjuures kaitseminister Hanno Pevkuri avamisel Lõuna-Eesti Postimehele öeldud sõnad: “Parandame oluliselt meie liitlaste elutingimusi. Siiamaani saime me 2. brigaadis neid võõrustada ajutistes soojakutes Taara linnakus. Nüüd on neil olemas normaalsed vastuvõtutingimused, nagu on ka 1. brigaadi juures Tapal.” Ehk on britid vähenõudlikumad?

Usk sellesse, et NATO liitlased hakkavad meie eest sõdima, näib valitsuses endiselt nii tugev olevat, et oma kaitsevõimekuste arendamine on lükkunud aastate taha, aga Putin võib selle aja peale juba uuel sõjakäigul olla.

BNS vahendab: “Kaitseminister Hanno Pevkur ja Ühendkuningriigi kaitseminister John Healey allkirjastasid Brüsselis kahepoolse kaitsekoostöö teekaardi, mis paneb paika Eesti ja Ühendkuningriigi ühistegevuse lähiaastatel ja pikaajaliselt NATO idatiiva lävekaitse tugevdamiseks Eestis.

“Tihe kaitsekoostöö Eesti ja Ühendkuningriigi vahel areneb järjest konkreetsemaks. Täna allkirjastatud teekaart lähtub uutest NATO kaitseplaanidest. Selle üks põhilisi punkte on pikaajaline kokkuleppe, et Ühendkuningriik määrab Eestis tugevduseks 4. brigaadi, mida hoitakse ja arendatakse Ühendkuningriigis kõrges valmiduses Eesti tugevdamiseks kriisi või konflikti korral,” ütles kaitseminister Hanno Pevkur.

Minister lisas, et Eesti ja Ühendkuningriik jätkavad koostööd kavandamaks brigaadi varustuse eelpaigutamist Eestisse. “Mul on hea meel, et täna sõlmitud kokkuleppe alusel suunab Ühendkuningriik Eestisse uusimat ja kaasaegseimat lahinguvarustust, nagu näiteks liikursuurtükke Archer, soomustransportööre Boxer ja Ajax, ning Challenger 3 tanke,” märkis Pevkur.”

Kindlasti annab brittide üksus Eestile turvalisust juurde, aga mis hakkab toimuma valitsuse rahaeraldustubades kaitsemaksurahaga ja kui rahule jäävad saabuvad britid Pevkuri korraldatud elamistingimustega, on iseasi.

Uued Uudised