Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Rain Epler: me vajame rohkem optimismi. Seega uudis: Trump kasvatab oma edu Harrise ees

-
22.10.2024
Rain Epler.
© UU

Ka sel esmaspäeval võttis Riigikogu vaba mikrofoni formaadis sõna EKRE poliitik Rain Epler, kes tutvustas uudiseid, mida peavoolumeediast tavaliselt ei loe.

“Pika päeva lõpetuseks traditsiooniline uudiste ülevaade, mis nädal tagasi jäi ära, kuna nädal tagasi oli üks oluline uudis, aga see vallutas ka peavoolumeedia. Ja see oli see, et Põlva kuulsaim bänd Winny Puhh paigutas Põlvasse munamendi: minge kõik seda vaatama, külastage Põlvat.

Aga nüüd uudiste juurde möödunud nädalast, kõigepealt USA presidendivalimiste juurde. On tulnud välja, et Kamala Harrise raamatust “Smart on Crime”, mis pidi teda paigutama juriidilises maailmas hästi kaardile, on suur osa plagiaat. Ja loomulikult, kui selgub midagi sellist liberaalse tiiva poliitikute kohta, käitub peavoolumeedia pehmelt öeldes kummaliselt. Kui tuntud Austria plagiaadijahtija selle plagiaadi avastas, pealkirjastas New York Times sellekohase uudise niimoodi: “Konservatiivne aktivist kasutab Harrise raamatu väljavõtteid kurjasti ära”.

Aga liberaalide võitlus oma vastastega võtab uusi õelaid mõõtmeid muuski vallas ja üks asi, mille vastu võideldakse, on sõnavabadus. Ja praegu on üks selline jõuline sõnavabaduse eest seisja maailmas Elon Musk, kellele tahab Euroopa Komisjon trahvi teha, sest väidetavalt ei ole tema kompanii X, endine Twitter, täitnud Euroopa digiteenuste aktist tulenevaid nõudeid. Aga huvitav selle asja juures on see, et X‑ile ei taheta trahvi teha mitte X-i käibe järgi, vaid kõigi Muski ettevõtete käibe alusel, sealhulgas Space X-i alusel, kes teeb väga suurt innovatsiooni kosmosetehnoloogias; Neuralink, kelle viimase aja avastused meditsiini vallas on väga olulised. Nii et Elonit proovitakse Euroopas pigistada.

Tuumaenergeetikast olen ma peaaegu alati siin rääkinud ja tuumaenergeetika tundub tegevat tõsist renessanssi. Kui siin paar nädalat tagasi sai räägitud sellest, et ChatGPT omanik, OpenAI juht käis USA presidendiga rääkimas sellest, et hakata rajama viie gigavatise võimsusega tuumajaamasid andmekeskuste jaoks, siis nüüd, möödunud nädalal oli uudis sellest, et Google on tellinud oma andmekeskuste jaoks kuus kuni seitse moodulreaktorit koguvõimsusega 500 megavatti.

Nii et mulle tundub, et riigid siin läänes, siin- ja sealpool ookeani, liiguvad aeglasemalt, aga eraettevõtjad võtavad juba asja päris tõsiselt. Lisaks Elon Muskile leidub veel ettevõtjaid, kes näevad pikka perspektiivi ning kes vaatavad sõna otseses mõttes tänase horisondi taha. Nimelt teeb Prada kosmonautide kuu-missiooni jaoks skafandrid. Ja Prada kõneisik kommenteeris seda Financial Timesile niimoodi, et nad võtsid selle projekti ette sellepärast, et see annab Pradale tugeva konkurentsieelise sel ajal, kui kommertslennud hakkavad kosmosesse tihedamini käima ja rohkem inimesi hakkab kosmosesse lendama. See on siis uudis sellest, kuidas mõni ettevõtja tõesti vaatab palju kaugemale kui sellised lähiperspektiivi probleemid.

Euroopas toimunud aastatepikkune kontrollimatu immigratsioon hakkab nüüd “vilja kandma”: Euroopa ei ole enam turvaline ja valitsused, sõltumata oma paiknemisest poliitilisel skaalal, piiravad inimeste vaba liikumist. Saksamaa on juba piirikontrolli kehtestanud, Holland ja Ungari soovivad Euroopa rändeleppest taanduda ja nüüd teatas Prantsusmaa, et 1. novembrist kehtestatakse piirikontroll ka seal.

Ja lõpetuseks midagi rõõmustavat, optimistlikku. Ministrid on siin viimastel nädalatel korduvalt öelnud, et rohkem oleks optimismi vaja. Viimased kaks nädalat on väga selgelt näidanud, et USA presidendivalimistel kasvatab Donald Trump oma edu pöörase Kamala ees. Ja kui vaadata seisu ennustusturgudel, siis seal on Trumpi edu juba kahekohaline, ja staar-poliitanalüütik Nate Silver ütleb, et Trumpi edu on 2 protsendipunkti ning selle vahe tagasi tegemine on demokraatide ja Kamala jaoks praktiliselt võimatu ülesanne. Tulemused saame peagi teada. Olge terved, head õhtut!”