Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE Naisühendus: haridusminister, lõpeta koolide sulgemisega eestluse selgroo murdmine

-
22.10.2024
EKRE Naisühenduse juht Kai Rimmel.
© Artur Karask

Kutsume Kristina Kallast loobuma haridusministeeriumi kavast, sulgeda rohkem kui 100 aastat edukalt toiminud Vana-Vigala kool, kaaperdades õpilaste poolt armastatud erialad ja andes need üle teistele õppeasutustele.

Kuigi reformikava peaks valmima alles märtsiks, siis Vana-Vigala Tehnika- ja Teeninduskooli sulgemisega tegeleb haridusministeerium ennaktempos. Arutelu asjaosalistega, kes valusalt haiget saavad, välditakse.

Märjamaa valla ja Vana-Vigala elanike tahe kooli säilitamiseks on väga suur, samuti valmisolek kaasa rääkida lahenduste otsimisel. Vajadusel tuleb Vana-Vigala kooli reformida, milleks haridusministeeriumi ametnikelt oodatakse oma igapäevase töö ausat ja innukat tegemist. Praegused sündmused seavad nii ministri kui ka ametnike siiruse kahtluse alla.

Kristiina Kallase tegutsemine tundub hirmutavalt silmakirjalik. Minister asus varem sõnadega toetama Lääneranna vallas tegutsevat Metsküla kooli, lisades kogukonnale moraalset jõudu õppeasutuse ellu jäämise eest võitlemisel. Kooli toetajaid said võimaluse otsida lahendusi ja näib, et nad suudavad raskused võita. Jääb arusaamatuks, miks ta ilmutab täielikku ükskõiksust Vana-Vigala inimeste suhtes? Kas nemad on vähem väärt ja vähem võimekad?

Kui Vana-Vigala Tehnika- ja Teeninduskoolis ametit õppivad täiskasvanud võivad leida teise õppeasutuse, siis kooli sulgemisega häviks aastakümnete pikkune kogemus erivajadusega ja käitumishäiretega noorte koolitamisel. Valitsuse sotsiaal- ja haridusvaldkonna kärped kahjustavad niigi ühiskonnas kõige rohkem tuge vajavate inimeste elusid. Vana-Vigala kooli sulgemine võtaks meie armsatelt ära hea võimaluse oma elu võimete kohaselt ja täisväärtuslikena üles ehitada.

Kohaliku haridus- ja seltsielu ning läbi ühiste küttesüsteemide samuti kommunaalmajanduse sõlmpunktina toimiva kooli rahaline toime tulemine ripub juba mõnda aega juuksekarva otsas. Raskused ei sõltu koolipere tugevusest ja tahtest ning õpilaste armastusest. Viga peitub tänases rahastussüsteemis, mille eest vastutab haridusministeerium.

Kahjuks meenutab Vana-Vigalale peale surutav lahendus nohu ravimist giljotiini abil: ühe liigutusega kustutatakse hoolt ja tähelepanu nõudev probleem. Tekitatud kahju osutub väga suureks, sest hävitatakse tehnikakooli, põhikooli, kogukonna ja kohaliku kommunaalmajanduse sümbioos. Järjekordne väike kogukond tunneb oma nahal suhtumist, et maapiirkonda näidatakse eluga kokku sobimatu keskkonnana.

Oleme veendunud, et eestluse elujõud sai alguse kooliharidusest ning õppeasutustest sõltub meie püsimine rahvana väga suurel määra. Vana-Vigala kool on vaid aasta noorem kui eestikeelne Tartu Ülikool. Kui ülikool mängib keskset rolli eliidi kasvatamisel, siis kutsekoolide roll rahva selgroo hoidmisel on vähemalt sama tähtis. Võibolla veelgi tähtsam.

Kristina Kallas, arvestage palun, et kui inimese lülisammas murda, siis ei ole võimalik kasutada ka pead, sõltumata sellest, kui palju sinna on tarkusi ammutatud.

Vana-Vigala Tehnika- ja Teeninduskool õpetab vanusest ja senisest haridustasemest sõltumata. Lastega õpilased saavad kasutada laste päevahoiu tasuta teenust. Kooli juurde kuuluvad hästi varustatud õppetöökojad ja tänapäevane õpilaskodu.

Praeguse Vana-Vigala Tehnika- ja Teeninduskooli eellane Vigala Põllutöökool avati 1. mail 1920, kuid põllumajandusoskusi hakati sealkandis õpetama juba 1840. aastatel Oese koolis.

Kristina Kallas, palun ärge lõhkuge traditsiooni, mille ajalugu ulatub rohkem kui 180 aasta taha!

Kai Rimmel

EKRE Naisühenduse juht