Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Rain Epler: valitsusel on mõtlemine, et rahvast ja ettevõtlust saab lõpmatult maksustada, aga panku mitte kunagi

-
22.10.2024
Rain Epler.
© UU

Teisipäeval oli Riigikogus otsuse “Ettepaneku tegemine Vabariigi Valitsusele pangandussektori ajutise solidaarsusmaksu kehtestamise kohta” eelnõu esimene lugemine, mille järel võttis EKRE poolt sõna saadik Rain Epler.

“Kõigepealt sissejuhatuseks sellest pangamaksu teemast. Meie fraktsioon andis selle eelnõu sisse kusagil möödunud suvel ja mul on hea meel, et leidub mõttekaaslasi, et keskerakondlased on tulnud mõttega kaasa. Ja tegelikult ka sotsid ühel hetkel päris aktiivselt otsustasid, et peaks pangamaksu tegema. Nüüd nad on vaigistatud.

Ma tuletan meelde pildikest möödunud sügisest, natuke rohkem kui aasta tagasi, kui see pangamaksu võimaliku kehtestamise debatt oli alanud. Siis oli selline kõnekas pilt ajakirjanduses ja see paljusid inimesi puudutas ja näitas väga illustratiivselt, kuidas Eestis otsused sünnivad. Pankurid jalutasid Stenbocki majja, kohtusid seal toonase peaministri Kaja Kallasega, neil ei läinud sugugi kaua aega, minu arust oli see tunnike või isegi vähem, ja lahkusid sealt naeratavate nägudega ja lehvivate pintsaku hõlmadega enesekindlal sammul. Ja kohe peale seda teatas Kaja Kallas, et pangamaksu ei tule. Diil oli tehtud.

Nüüd, koalitsiooni jutt on veidi vastuoluline ja see tuli välja ka siin selle debati käigus. Kui küsitakse nende käest, et igasugused maksude ja riigilõivude ja muude koormiste tõusud, eriti majanduslanguse ajal, võivad majanduslangust süvendada, pärsivad ettevõtlust Eestis ja nii edasi, siis öeldakse, et tuleb tõsta, sest eelarve tasakaal. Aga kui küsitakse, et tõstaks ka pankadele, ja meil on eeskujusid kas või siitsamast lähedalt Leedust, siis öeldakse, et ei saa tõsta. Tegelikult, nagu me Leedu näitel näeme, siis ka Eestis, kui vaadata neid numbreid, sadu miljoneid oleks võinud sealt teenida.

Veidi ka sellest erakorralise kasumi tekkimisest pankadele. Rahandusminister Ligi siin eile puldist kiitis pankasid ja rääkis, küll hoiuseintressid olid vahepeal head ja tema teenis raha, nii et siiamaani siiamaani saab selle abil oma rahavoogusid juhtida. Aga tegelikult see pankade intressi tõus hoiustajatele ei käinud sugugi nii kiiresti, kui kandus euribori tõus üle laenuvõtjatele. Ja ma julgen öelda, et see pankade intressi tõstmine hoiustajale sai hoo sisse peale seda, kui see debatt teemal, et kehtestataks erakorralisele kasumile maks, elavaks läks ühiskonnas. Siis pankurid vaatasid, et nüüd tuleb midagi teha.

Ja muidugi pankurite demagoogia tol ajal sellest, et ei saa ju niimoodi, et tagantjärele maksustatakse neid, kes on olnud tublimad või innovaatilisemad või midagi muud taolist – see ei vasta absoluutselt tõele. Pangad ise oma tegevuses küll mingit erilist tublidust ega innovaatilisust üles ei näidanud. Nad lihtsalt kandsid euribori tõusu momentaanselt üle laenuvõtjatele, aga ei kandnud seda üle hoiustajatele.

Tegelikult tagasi tulles nüüd selle eelnõu juurde, mille meie esitasime rohkem kui aasta tagasi, siis selle eelnõu võiks jõustada sõltumata sellest, milline on euribori liikumise trend lähi- või keskpikas perspektiivis. Selle eelnõu mõte oli selline, et pankadel sisuliselt tekib valik. Kas kanda sellised erakorralised intressitõusud ja nendest tekkiv erakorraline tulu kohe üle ka hoiustajatele ja seega teenida sellist tavapärast kasumit. Ja ma pean teile ütlema, et pangad on Eestis kogu aeg korralikult kasumit teeninud, ka negatiivse euribori ajal. Või kui nad siiski otsustavad, et hoiustajatele intressitõus ei pea üle kanduma sama kiiresti kui laenuvõtjatele, siis sellisel juhul nende sellele erakorraliselt tekkinud kasumile rakenduks maks.

Nii et ma siiski kutsun üles ka koalitsioonisaadikuid lõpetama demagoogia ja mõtlema sellele, et veidike seaduse abiga pankade mõtteviisi suunata.

Allikas: Riigikogu stenogrammid