Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE algatustel kolmandate riikide, sealhulgas Vene ja Valgevene kodanikelt hääleõiguse äravõtmiseks kohalikel valimistel on väga pikk ajalugu

-
22.10.2024
EKRE fraktsiooni saadikud Riigikogus.
© UU

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond on korduvalt algatanud eelnõusid, millega võetaks kohalike volikogude valimistel hääletamisõigus kõigi kolmandate riikide, sealhulgas Valgevene ja Venemaa kodanikelt ning see õigus jääks ainult Eesti ja Euroopa liidu kodanikele. Nüüd on rahvuskonservatiivid osalised põhiseaduse muutmise algatuses, mis tagaks selle, et võõrad meie maa asju ei otsustaks.

21. oktoobril anti Riigikogule üle 28 saadiku algatus Eesti Vabariigi põhiseaduse muutmiseks, et oleks võimalus meie õigusruumi muuta nii, et kolmandate riikide kodanikel ja kodakondsuseta isikutel ei oleks kohalikel valimistel poliitilise võimu moodustamise õigust. Allkirja andsid kõik EKRE saadikud.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsioon on sellesisulisi eelnõusid algatanud mitmeid kordi varemgi, kuid need on võimuliidu poolt tagasi lükatud.

11. aprillil 2023. aastal andis EKRE üle kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse muutmise seaduse eelnõu, mis puudutas just nimelt valimisõigust. “Meil on kohalike omavalitsuste valimise õigus ka mittekodanikel, kolmandate riikide kodanikel, Vene ja Valgevene kodanikel. Selle seadusega sätestatakse, et valimisõigus on ainult Eesti ja Euroopa Liidu riikide kodanikel,” kirjutati seletuses.

Lisaks oli selles kirjas: “Meil on Vene kodanikke ja kodakondsust mitteomavaid [inimesi] kokku ümmarguselt 150 000. See on väga suur hulk. Küsitluste järgi kannavad nad pahatihti täiesti selgelt hoopis teistsuguseid eesmärke ja arusaamu, kui meie põhiseaduses ja selle preambulis on sätestatud. Ainuüksi 2016. aastal sai elamisloa üle 6000 välisriigi kodaniku: venelased, valgevenelased, ukrainlased, nigeerlased, indialased jne. 2016.–2021. aastani sai elamisloa 36 000 [inimest], pluss veel need, kes said selle järgnevatel aastatel. Kõigil neil on õigus valida, otsustada meie eluolu üle ja nii valida kaudselt ka meie presidenti, sest kui presidendivalimine läheb valijameeste kogusse, siis nende valitud valijamehed otsustavad, kellest saab Eesti president. Nii et Vene ja Valgevene kodanikud valivad ka meie presidenti. See ei ole aktsepteeritav ega mõistlik. Seetõttu ongi meil vastav eelnõu koostatud.”

Samuti anti üle kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse muutmise seaduse eelnõu, mille eesmärk oli tagada, et kohalike omavalitsuste valimistel kandideerivad isikud oskaksid eesti keelt vastavalt keeleseaduses sätestatud C1-keeletasemele, mis on vajalik juhtimisega seotud töökohtadel.

25. septembril 2023 oli eelnõu esitajaks Evelin Poolamets, kes selgitas: “Annan üle Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni nimel kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse muutmise seaduse eelnõu. Käesoleva eelnõu eesmärk on piirata kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel hääleõigust ainult Eesti kodanike ja Euroopa Liidu kodanikega. Kehtiv seadus võimaldab kohalikel valimistel hääletada ka neil alalistel elanikel, kes on mõne muu riigi kodanikud või kellel puudub üldse kodakondsus. Tegemist on maailma praktikas üliharva olukorraga. Reeglina on valimisõigus piiratud kodakondsusega. Taoline kord ehk hääletamisõiguse andmine elamisloa alusel ei ole teinud riigi valitsemist paremaks, pigem vastupidi. Seadusemuudatus loob sisserändajatele ka vajaliku motivatsiooni Eesti ühiskonda sulandumiseks. Inimesed, kes soovivad hakata Eesti tuleviku üle otsustama, peaksid näitama austust Eesti riigi ja rahva vastu, õppides selgeks eesti keele ning sooritades kodakondsuseksami.”

Selliseid eelnõusid on Eesti Konservatiivne Rahvaerakond üritanud pidevalt menetlusse saada, kuid tavaliselt on võimuliit Vene ja Valgevene kodanikelt hääleõiguse äravõtmise takistanud ja eriti aktiivsed selles on Lauri Läänemetsa sotsid.

Uued Uudised