Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Martin Helme umbusaldajate nimel: meil puudub usk, et Ligi suudaks ja tahaks ametiga kaasnevaid kohustusi täita

-
23.10.2024
Jürgen Ligi on igal pool “haisupomm”.
© UU

Kolmapäeval umbusaldatakse Riigikogus roppsuust rahandusministrit Jürgen Ligit ja avakõne tegi sel puhul EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme.

“Nii ta on, et terve hulk Riigikogu liikmeid soovivad avaldada umbusaldust rahandusminister Jürgen Ligile. Ja põhjused, miks meie oleme kaotanud usalduse tema vastu, on järgmised. Jürgen Ligi alavääristas oma väljaütlemistega Riigikogu kui institutsiooni ja kahjustas parlamendi liikmete mainet tervikuna. Lause, nagu “See poliitiline suva, mis seal domineerib, tegelikult ei võimalda riigi rahandust juhtida” – selline lause solvab ühemõtteliselt kõiki 101 Riigikogu liiget. Poliitilist debatti tuleks pidada lugupidavalt ja kriitilistele küsimustele vastates tuleb kolleegidesse suhtuda austavalt.

Jürgen Ligi oli riigieelarve esimesel lugemisel sisulistele küsimustele vastates raskustes, mis näitab tema ebakompetentsust, mida ta kompenseeris üldsõnalisuse ja solvangutega. Ligi ei oma riigi rahandusest täit ülevaadet ja on seega oma ametis ebapädev.

Jürgen Ligi peab kriitikat riigieelarve läbipaistmatuse osas tühikargamiseks. See läheb vastuollu õiguskantsler Ülle Madise, riigikontrolör Janar Holmi ja paljude valdkonna asjatundjate seisukohaga, et tegevuspõhine riigieelarve on üldsõnaline ja sealt pole võimalik täpselt aru saada, millele maksumaksja raha kulub. Riigieelarve peab olema läbipaistev, kuid tänasel koalitsioonil puudub tahe teda läbipaistvaks teha.

Rahandusminister Ligi ütles, et Riigikogu roll riigieelarve menetluses peaks hoopis vähenema. Selle lausega rahandusminister väljendas selgelt oma suhtumist parlamenti ja see väljaütlemine on vastuolus põhiseadusega. Eesti Vabariigis kehtib võimude lahususe printsiip, mille kohaselt on Riigikogu valitsuse tööandja. Parlamendisaadikud on erinevalt valitsuse liikmetest valitud rahva poolt ja meil on õigus teada, milleks maksumaksja raha kulutatakse.

Jürgen Ligi alandas riigieelarve esimesel lugemisel korduvalt erinevate erakondade poliitikuid. Eriti silmapaistev olid naispoliitikute suhtes loobitud solvangud ja mõnitused, pidades nende küsimusi liigi riigieelarve kohta kas tänitamiseks või nimetades saadikuid valevorstideks. Tegemist ei ole millegi muu kui soolise diskrimineerimisega.

Üleolev käitumine vähendab rahva usaldust nii Riigikogu, valitsuse kui poliitikute vastu üldiselt. Ja asi läheb paremaks. Jürgen Ligi ründas ka ajakirjandust, kes kajastas riigieelarve kui riigirahanduse tähtsaima dokumendi menetlust, tuues esile opositsiooni kriitika. On kahetsusväärne, et meil on rahandusminister, kes üritab vaba ja sõltumatut ajakirjandust vaigistada. Ajakirjandust nimetatakse meil neljandaks võimuks, kellel on poliitiliste protsesside kajastamisel oluline roll. Ja Eesti riik ei peaks kindlasti langema tagasi aega, kus meedia oli riikliku kontrolli all.

Ligi juhtimisel koostatud eelarve on üles ehitatud juba mitu aastat esitatud ülioptimistlikele ja ekslikele eeldustele, et majandus hakkab kasvama ja maksutõusudest loodetud lisaraha laekub täiel määral. Nagu me näeme, on tegelikkus risti vastupidine. Maksutõusud kahjustavad Eesti ettevõtete konkurentsivõimet ja inimeste ostujõudu ning 2025. aasta eelarve süvendab majanduslangust veelgi.

Rahandusminister peab võtma vastutuse oma ebasündsate väljaütlemiste ja riigieelarve koostamisel aset leidnud juhtimisvigade eest. Seni on minister lugupidava poliitilise debati ja vastutuse võtmise asemel esitanud üksnes õigustusi ning solvanguid. Minister peab pakkuma probleemidele toimivaid lahendusi, ent ta on osutunud hoopis takistuseks nende leidmisel.

Ma toon mõned näited, et ei oleks liiga umbsõnaline või üldsõnaline, milline siis see Reformierakonna moodne retoorika on. Ja eriliselt pöördun kolleegide sotside poole. Oma nupule vajutamisega näitate te, kes te kiidate ennast feministidena, kas te kiidate heaks ka naiskolleegide mõnitamise ja alandamise? Ega meil kellelgi ei ole illusiooni – küllap ikka kiidate heaks –, aga me teame ka seda, et te ju tegelikult ei hooli naiste väärikusest, vaid te hoolite võimust. Ja naiste eest seismine erutab teid ainult siis, kui saab oma oponente rünnata. Ligi ja Reformierakond ei ole aga teie oponendid, vaid on omad. Lihtsalt te peate arvestama, et kui te nii käitute, siis ei tohi mitte kunagi enam võtta naiste õiguste teemal sõna.

Minule kui konservatiivile on küll täiesti vastuvõetamatu, kui minister pöördub naiskolleegide poole ja ütleb näiteks lause: “Ärge mängige krokodilli!” Või kui ta ütleb, et “te ei ole ilus ka, eks” või kui ta ütleb näiteks: “Ma hindan seda edaspidi, et ma olen täiskasvanum kui teie ja seda kasvatust ei vaja.” Niimoodi pöördutakse naiskolleegide poole. Selliseid üleolevaid, mõnitavaid, ülbitsevaid ütlemisi tuli lihtsalt tundide kaupa. Ja meie arvame, et see ei kõlba.

Ülaltoodut arvestades puudub meil usk, et minister suudaks ja tahaks täita ametiga kaasnevaid kohustusi ning antud lubadusi. Seetõttu avaldavad alla kirjutanud saadikud ministrile umbusaldust.”