Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Martin Helme: EKRE on alati soovinud kolmandate riikide kodanikelt valimisõiguse ära võtmist

-
26.10.2024
Martin Helme
© UU

Hommikul küsisid mitmed meediamajad mult kommentaari Lauri Läänemetsa uuele infooperatsioonile, mille eesmärk on juhtida tähelepanu ära sellelt, et sotsid blokeerivad valitsuses kolmandate riikide kodanikelt valimisõiguse ära võtmist. Paraku avaldati minu seisukohad alles õhtupoole ja vaid mõne lausega suurema uudise sees, seega panen oma põhjalikuma jutu siia.

EKRE on alati soovinud kolmandate riikide kodanikelt valimisõiguse ära võtmist. See õigus on neil alates 90ndatest olnud, loomulikult tehti järeleandmine Laari ajal “lääne sõprade” survel. Termin “kolmandad riigid” tähendab seda, et Eesti on esimene riik ja teised on euroliidu riigid, kelle kodanikud saavad siin ka alates 2004. aastast valida. Ja siis kõik ülejäänud on kolmandad. Kõige rohkem on nende hulgas loomulikult Venemaa kodanikke, teiseks suurim seltskond on mittekodanikud, siis tulevad juba ukrainlased ja alles siis tulevad valgevenelased. Hirmuäratava kiirusega kasvab ka bangladešlaste, süürlaste, afgaanide ja mõnede Aafrika riikide kodanike hulk Eestis. Kui me kiiremas korras neilt valimisõigust ära võta, libiseb poliitiline võim Eestis eestlaste käest ära. Londoni ja Brüsseli linnapead on moslemid juba täna…

Oleme igas riigikogu koosseisus ka vastava eelnõu esitanud, kaasa arvatud selles koosseisu. Meie meelest ei vaja me siin põhiseaduse muudatust, vaid piisab kohalike omavalitsuste valimise seaduse muutmisest. Me soovisime seda muudatust ka valitsuses olles, kuid Keskerakond keeldus koalitsioonikõnelustel kategooriliselt ja teema pandi jää peale. Siis ei toimunud ka veel sõda ja teema polnud ka nii kuum.

Hetkel on riigikogu menetlusse antud samasisuline eelnõu põhiseaduse muutmiseks, mille algatajateks on ka EKRE fraktsiooni liikmed. Põhiseaduse muutmise kaudu on asi kindlamini ja pöördumatumalt lahendatud, kuid samas on põhiseaduse muutmine palju raskem, kui valimisseaduse muutmine. Küllap paljud libedamad poliitikud, kes tegelikult teemaga tegeleda ei taha, aga ei saa endale lubada ka süüdistusi selles, et nad ei soovi valimisõigust piirata, seda varianti just seepärast nii innukalt pooldavad.

Kolmapäeval käis riigikogus tegemas häbiväärset ja haledat poliitpropagandat Lauri Läänemets, kes on peamiselt uudistes olnud Lihula samba ebaseadusliku konfiskeerimisega ja Sinimägedes toimunud ürituse osalejate totalitaarriigile omaste võtetega tagakiusamisega. Samuti mõistagi sellega, et keeldub kolmandate riikide kodanikelt (sh Vene kodanikelt) hääleõigust ära võtmast ja on sellele koalitsioonis veto pannud. Läänemetsa kahepalgeline, õõnes ja Eesti huve kahjustav seisukoht sai riigikogus eelkõige meie saadikute poolt turmtuld ning ta läks sealt ära nagu peksa saanud peni. Nüüd on siis kiirkorras tuldud lagedale mainekujundusliku päästeplaaniga.

Me ei toeta seda, et valimisõigus võetakse ära ainult mõne ükskiku riigi kodanikelt. Me teame ette, et taoline lahendus tühistatakse hiljem kohtus, kuna on diskrimineerimine. On suur vahe, kas valimisõigus on kodanike privileeg, või valimisõiguse ära võtmisega karistatakse teatud ühiskonnagruppe. Me ei toeta ka sisuliselt sellist lahendust, kus mass ukrainlasi, kes reeglina räägivad vene keelt ja on selgelt venemeelsed, saavad valida, mass moslemeid, kes on samuti julgeolekuprobleem ja kes ei ole lojaalsed Eestile, saavad kõik valida, aga siis ühelt või kahelt riigilt võtame selle õiguse ära, et päästa sotside ja Reformierakonna nägu rahvusriigi lammutamisel.

Veelgi pöörasem on aga mõte asuda enne valimisi inimeste puhul läbi viima meelsuskontrolli. Esiteks on see ju täiesti sisutu, endale valetamine. Küsid putinistilt, et kas sa veel kavatsed z-tähte joonistada kuhugi ja kui ta ütleb njet, nikagda! siis las valib?! Kas enam lollimat mõtet saab olla? Muidugi, tegemist ei ole lolluse, vaid kurjusega. Kui me lepime põhimõttega, et valijatele saab enne valimisõiguse kasutamist teha julgeolekuasutuste poolt meelsuskontrolli, siis me oleme lasknud end sujuvalt küüditada Venezuela või Valgevene poliitilisse keskkonda. Mäletate, kui Jürgen Ligi ütles, et kõik need, kes ei toeta tema tehtud eelarvet on sama hästi kui Kremli käsilased? Teisisõnu, kui sa ei toeta hullumeelseid ja vaesekstegevaid maksutõuse, oled putinist. Ja putinistid hääletada ei tohi, lihtne ju! Küllap see nimekiri asjadest, mille puhul sa pead oma õiget meelsust kinnitama hakkab kiiresti täienema. Kui palju on sotsid väljendanud seisukohta, et homoabielude vastu olemine on kremlimeelsus! Kui palju on lajatatud, et rohepöörde vastustamine on Putiniga samal poolel olemine. Oi, neid asju, mis paljastavad kodanikke putinistidena on nii palju, et pole mingit kahtlust: järgmistel valimistel saab valimiskasti juurde umbes kolmandik inimesi heal juhul. See on see kolmandik, kes tõestab ära, et ta valib ikka “valgeid jõude”.

Inimeste lojaalsust ei saa ega pea kontrollima valimistel, see on olemuslikult diktatuuriline mõte. Kui meil on mure, et riigis on mõne teise riigi kodanik, kes on julgeolekuoht, ebalojaalne, põhiseadusliku korra suhtes vaenulik, siis see inimene tuleb riigist välja saata. Kui neid on palju, siis tuleb välja saata palju. Tegelikult tuleb seda kontrollida enne, kui nad riiki sisse lastakse ja siin tuleb jälle välja, milline julgeolekuoht on Eestile Läänemets ja Refi valitsus. Nad on viimastel aastatel Eestisse lasknud ilma igasuguse kontrollita üle 150 000 inimese, suur osa neist on tulnud üle idapiiri. Ja nüüd järsku avastame, et meil on probleem? Teine lojaalsuse kontrolli koht on kodakondsuse andmine, siingi on just sotsid pooldanud aastaid passide niisama jagamist põhimõttel “kõik on meie inimesed”. Ja nüüd kurdavad, et oi, kodakondsusega inimesed võivad ka ebalojaalsed olla. No shit, Sherlock! Õnneks võimaldavad Eesti seadused naturaliseeritud kodanikelt ebalojaalsuse puhul kodakondsuse ära võtta ja nad riigist välja saata. Kas Läänemets plaanib seda?

Üks aspekt veel. Kõik need plaanid on tehtud ju selge sooviga mõjutada valimistulemusi. Vene kodanikelt võtame hääleõiguse ära, siis Kesk kaotab ja Reform ning Isamaa võidab. Aga Ukraina kodanikelt ei võta, sest need toetavad sotse ja sotsidel niigi vähe eesti valijaid…Kui asja nii vaadata, siis on ikka kõige kindlam teha see meelsuskontroll, saab palju lihtsamini õigetele parteidele hääli juurde ja valedelt hääli vähemaks. Elagu sotsiaaldemokraatide liberaalne demokraatia ja seda toetav euroopalik õigusriik!

 

Martin Helme, EKRE esimees