Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Vana-Vigala rahvas tänab rahvuskonservatiivsete naiste ühendust toetuse eest sulgeda tahetavale koolile

-
28.10.2024
EKRE lippude all võideldakse kogu Eesti eest. Pilt on illustratiivne.
© UU

EKRE Naisühendus sai tänuliku kirja ühelt Vana-Vigala inimeselt, mis tõenäoliselt väljendab kogu sealse rahva ja koolipere seisukohti. Avaldame selle lühendatud kujul.

“Lugupeetav EKRE naisühendus!

Soovin teid tänada, et võtsite kuulata Vana-Vigala Tehnika- ja Teeninduskooli sulgemise plaani tagajärgi ja andsite oma selge seisukoha haridusministrile läbi meediakajastuse.

Plaan sulgeda üks väärikas kutsekool, mille eripäraks on aastakümneid olnud erivajadustega õpilastele kutseõppe pakkumine, on lubamatu tuues argumendiks, et kool ei ole suutnud eelarvega välja tulla ja tõdedes samas, et õppetulemustele ei ole midagi ette heita.

Siinkohal soovin enda poolt esile tõsta asjaolusid, et kooli õpilaste ja lõpetajate tulemusnäitajad on head, ületades nii mõnelgi puhul Eesti keskmiseid näitajaid (näiteks kutsekeskharidusega lõpetajate nominaalajaga lõpetamine või tööhõive (alus: Haridussilm)). Lisaks tuleb ära märkida kooli õpilaste saavutused viimastel aastatel kutsehariduses parimate selgitamise võistlusel “Noor Meister”.

Kooli sulgemise otsus tundub sedavõrd absurdne, kui vaadata palju on kooli arendamisse HTM raha investeeritud.

HEV õpilaste õpetamine ongi kallim ja ei saa olema kuskil koolis odavam. Ja millised koolid siis need 2 ja 3 kutsetaseme õppijad endale võtavad? Rapla Maakonnas tegutsev Kehtna kutsekool vist mitte, kuna puudub õpe nendel kutsetasemetel ja ka vastav õpetajaskond ning tugispetsialistid. Samas kuuleme ministri ja tema meeskonna suurt muret õpetajate puuduse ja järelkasvu osas.

Kas Vana-Vigala TTK õpetajad ja koolitöötajad võib siis üle parda heita? Kui neile tehakse pakkumine asuda tööle mõnda teise Eesti kooli, siis on see pakkumine, mille osas vast teatakse ette, et vastuvõtjaid ei ole palju. Näiline hoolimine.

Kutsekooli sulgemisest sai Vana-Vigala elanikkond kuulda esmakordselt ministri väljaütlemise kaudu ühes  ETV hommikusaates. Siiski varem jõudsid signaalid Märjamaa vallavalitsusse ja Raplamaa Omavalitsuste Liitu. Info on olnud teadlikult eksitav, et rahulolematust sulgemisotsuse osas kohe avalikuses ei tekiks ja pärast oleks juba hilja.

Siit tulenevalt on EKRE naisühendus teinud tänuväärse pöördumise meedias. Avalikkus on teid kuulnud ja Vana-Vigala kogukond tunneb, et neile olete tuge pakkunud ja ehk leiate veel mooduseid, kuidas tegutseda, et ära hoida kutsekooli sulgemine ja Vana-Vigala asulas tulede lõplikult kustutamine.

Kui suletakse Vana-Vigala kutsekool, on sunnitud Märjamaa Vald pidama plaani Vana-Vigalas asuva põhikooli jätkamise, ehk pigem sulgemise osas. Vana-Vigala põhikoolis õpib 78 õpilast, kellest 32 on teiste omavalitsuste lapsed. Osa neist on erivajadusega ja suunatud teistest piirkondadest sotsiaalosakondade poolt. Nende õpilaste koduks on Vana-Vigala TTK õpilaskodu ja koolitoitu söövad samuti Vana-Vigala TTKs (valla põhikoolil ja lasteaial puudub oma toitlustus, kuna TTK on selle teenuse katnud).

Kui need tugiteenused kaovad, on suur tõenäolisus, et Märjamaa vallal ei ole võimalik allesjäänud õpilaste arvu juures mõisahoones põhikooli pidada. Kahjuks tuleb vallal koondada suurem osa neist õpetajatest ja koolitöötajatest.

Kogukond ja koolipered on väga murelikud ja pettunud, et haridusminister Kristina Kallas ja kutsehariduse ja oskuste poliitika osakonna juhataja Triin Laasi-Õige nii kergekäeliselt ja vastutustundetult haridusvaldkonnas ebamõistlikke otsuseid teevad.

Vana-Vigala TTK toetuseks on avatud petitsioon, kus täna juba üle 2500 allkirja. Loodame, et ka need allkirjad saavad mõjutada Vana-Vigala TTK jätkamist.”