Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Hamas kehutas palestiina araablased Gazas Iisraeli piiri ründma, viimane andis vastulöögi

-
30.03.2018
Palestiinlaste meeleavaldus Iisraeli piiril 30.03.18
© AFP/Scanpix

Palestiina araablaste äärmusrühmitus Hamas kehutas üles tuhandeid elanikke demonstratsioonidele, mis kasvasid aga üle rünnakuks Iisraeli piiripunktide vastu. Iisrael vastas rünnakutele omapoolsete vastumeetmetega.

Kokkupõrked kasvasid üle meeleavaldustest Gaza sektori piiril Iisraeliga, ehkki protestiaktsiooni korraldanud äärmusrühmitus Hamas oli lubanud rahumeelset demonstratsiooni.

Tuhanded Gaza elanikud kogunesid viide telklaagrisse, mis olid pandud üles piirist mõnesaja meetri kaugusele. Sealt marssis rahvahulk turvatara äärde ning mõned protestijad hakkasid teisel pool valvavaid Iisraeli sõdureid kivide, autokummide ja süütepudelitega pilduma, et provotseerida kokkupõrkeid.

Sõdurid vastasid pisargaasi, kummikuulide ja lahingmoonaga. Sõjaväe sõnul tulistati peamisi ässitajaid.

Iisraeli sõjavägi ütles avalduses, et “tuhanded palestiinlased märatsevad Gaza sektori kuues kohas, veeretavad põlevaid autorehve ja viskavad kive turvatara ja sõdurite suunas, kes vastavad märulitõrjevahenditega ning tulistavad peamiste ässitajate suunas”.

Reedel alanud “suur tagasitulekumarss” on kavandatud kestma kuus nädalat, USA saatkonna avamiseni Jeruusalemmas 14. mail.

Iisrael on hoiatanud, et juudiriigi sõdurid saavad loa kasutada Gaza sektori palestiinlaste vastu lahinglaskemoona, kui nad peaksid üritama meeleavaldusel üle piiri tungida. Armee on saatnud piirile lisajõude.

Gazas võimul oleva islamirühmituse Hamas liider Ismail Haniya ütles, et “Palestiinal ei ole teist võimalust ja muud lahendust kui naasta”. Tagasitulekuga viidatakse palestiinalastele, kes tahavad naasta aladele, kust nad 1948. aastal Iisraeli riigi rajamisega välja aeti või olid sunnitud lahkuma.

Iisrael ründas reedel Gaza sektoris kolme äärmusrühmituse Hamas sihtmärki, reageerides palestiinlaste rünnakukatsele Iisraeli-Gaza piiril. Armee avalduses öeldi, et sõdurid avasid ründajate pihta vastutule ning hiljem rünnati kolme Hamasi sihtmärki õhulöökide ja tankitulega.

Reedel 30.03.18 sai Gazas rahutustes surma vähemalt 12 ja vigastada mitusada palestiinlast.

AFP/BNS