Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kas Facebookist saabki vestluskoha asemel ideoloogiliste pealekaebajate tallermaa?

-
21.09.2018
Facebook hakkab üha enam muutuma näo lömmilöömise raamatuks.
© Reuters/Scanpix

Rahvuskonservatiivsete vaadetega inimesed on juba harjunud sellega, et nende Facebooki konto saab ajutise blokeeringu – tuleb aga välja, et näoraamat on hapniku kõigil kinni keerama asunud. 

Paremal juhul on tegu kergestisolvujate põlvkonna pealetungiga, kuid kindlasti on taust laiem, sealhulgas ka peab FB kasutaja silmitsi seisma ka ideoloogiliste tuleriitade süütamisega.

Portaal geenius.ee kirjutab, et ette hoiatamata keelu on saanud ka “säutsuja” Keiti Vilms ja luuletaja Contra. Esimene neist sai hoiatuse “Troonide mängu” katke postitamise järel, milles olid näha paljad rinnad, ning järgmisel korral juba blokeeringu ühe ERR-i kultuuriportaali artikli vahendamise eest, mis rääkis Betti Alveri luulekogumikust.

Disainer Juho Kalberg ja luuletaja Contra said hoiatuse mitte värske, vaid aastatetaguse postituse eest. Hoiatuse FB-lt vihakõne eest on saanud ka ratturite grupp, kes arutles autojuhid vs ratturid vastasseisu üle ja FB pidas seda sobimatuks.  SAPTK ühest juhist Varro Vooglaiust ei maksa rääkidagi – tema kallal on Facebook “ideoloogiliselt sobimatute” postituste pärast pidevalt, olles ähvardanud koguni Objektiivi FB-lehe sulgeda.

Varro Vooglaid arvab, et blokeeringute taga võib olla pahatahtlike “koputajate” kaebustelaviin. “Ma arvan, et ega Facebook ise ei pööra sellele mingit tähelepanu, seal on mingid algoritmid, mille alusel blokeeringud määratakse, kui kaebusi tuleb piisavalt palju,” lausus ta.

Tsensuur on Facebookis kahtlemata lokkamas. Nüüd oleks lihtsalt huvitav teada, kas selle toimimise määrab ära rohkem moderaatori enda arusaam või eelnimetatud algoritmid. Viimasel juhul on neisse sisse kodeeritud konservatiivide, globalismivastaste, rahvuslaste ja teiste “dissidentide” sõnavara, sest liberaalsete ja vasakpoolsete postitajate represseerimisest pole midagi kuulda. Moderaatorid aga jälgivad ilmselt ka ühiskondlikke ideoloogilisi suunitlusi, mis näiteks Eestis on ilmselgelt riigivõimu heakskiidul rahvuskonservatiivsuse vastu suunatud. Samuti ei hakka paljaste rindadega video eest karistama mitte algoritm, vaid ikka luust ja lihast inimene.

Siit aga jõuame välja pealekaebajateni. Kõigepealt on ebaeetiline see, et FB nende kaebuste peale sedavõrd otsekoheselt reageerib – nende seas on ilmselt suur hulk moraalijüngreid, ideoloogiatöötajaid ja muid tegelasi, kelle “koputamise” peale ilma juurdluseta reageerida ei tohiks. Vastasel juhul aidatakse kaasa nende võimalikule paranoiale. Pealekaebamine lihtsalt on üks ebameeldiv nähtus, isegi kui selle taga on reaalsed solvangudd, mitte vasakliberaalide väljamõeldud “vihakõned”, mis on nagunii ideoloogilise taustaga süüdistus.

Kuna välja otsitakse ka vanad postitused ja need saavad blokeeringute aluseks, siis on ilmselge, et Facebooki keskkonnas tegeleb suur pealekaebajate agentuur, mis otsib välja “vanu patte” ja tekitab suunatud tsensuurivajaduse. Kuna need rünnakud on sagenenud enne valimisi ning peamisteks rünnatavateks on EKRE ja SAPTK-ga seotud inimesed, siis võib trollide “isaks” olla ka süvariik. Kindlasti aga saavad sellest mistahes kaebustega tingimusteta arvestamisest hoogu juurde kõikvõimalikud “metsasanitarid”, mis aga näoraamatutele mingit au ei tee.

Lõpetuseks sobib üks vana lugu ajast, mil ilmuma hakkas seksileht “Maaja”. Just siis saatis üks moraalijünger “organitele” nõude see leht sulgeda ja põhjendas seda ülitäpselt: “Lk. 10, ülevalt teine lõik, kolmas lause, on vulgaarne väljend; lk.12, alt teine pilt on rõve, jne…). Pealekaebajad ongi alati sellised…