Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Jaak Valget holocausti eitamises süüdistav Magnus Ilmjärv aitab ehitada Kremli propagandamasinat

-
12.04.2019
Magnus Ilmjärv sattus Kremli-meelsuse tõttu kapo huviorbiiti.
© Vallo Kruuser/Ekspress Meedia

Kapo aastaraamat pillub jõuliselt sädemeid ja ühe episoodina on selles ära mainitud ka ajaloolase Magnus Ilmjärve osalemine Venemaa propagandaseminaril.

Mõne aja eest puhkes Delfis väike sõnasõda, kui ajaloolane Magnus Ilmjärv ründas ajaloolast Jaak Valget, süüdistades teda kaudses holocausti eitamises, seda Šveitsi väidetava eitaja Jürgen Grafi tsiteerimise pärast.

Jaak Valge vastas selle peale, et Magnus Ilmjärve ideoloogiline rünnak on ühtlasi piisavalt kujukas näide selle kohta, kui tõsise löögi all sõna- ja arvamusvabadus nii meil kui mujal on. “Meie riigis on igal inimesel – sh teadlastel – veel võimalik mõtelda, kahelda ja diskuteerida ilma kriminaalkaristust kartmata kõikide ajalooliste faktide üle, sh sõdade ja katastroofide ulatus, ohvrite arvud jne. See on kindlasti üks oluline põhjus, miks ma üldse parlamenti kandideerida otsustasin – et see nii ka jääks,” lisas ta.

Nüüd aga kirjutatakse kapo aastaraaamatus sellest, et mullu 26.-27. aprillil toimus Kaliningradis Immanuel Kanti nimelises Balti Föderaalses Ülikoolis seminar pealkirjaga «Mälusõjad» kui tänapäevase maailmakorralduse ümberhindamise instrument: II maailmasõja ajaloo uued väljakutsed“.

Ürituse peakorraldaja oli 2017. aastal moodustatud Sotsiaaluuringute Ekspertinstituut ja seal arutleti Venemaa ajaloopropagandale oluliste teemade üle: fašismi käsitlus, konfliktid  Euroopa Liidu ja Venemaa vahel, mis tulenevad II maa- ilma sõja «võltsimisest» ning suhted Jaapani, USA ja Balti riikidega.

Peamiselt osalesid Kaliningradi seminaril Venemaa enda teadusasutuste ja -organisatsioonide töötajad. Sisuliselt ainsateks väliskülalisteks, kes andsid üritusele soovitud rahvusvahelist mõõdet, olid Tallinna Ülikooli Eesti Humanitaarinstituudi vanemteadur Magnus Ilmjärv ja Itaalia Kremli-meelne ajakirjanik ja Krimmi annekteerimise ülistaja Giulietto Chiesa. Seminari juhtinud Moskva Riikliku Ülikooli politoloogiateaduskonna dekaan Andrei Šutov toonitas hiljem meedias, et «välismaise akadeemilise kogukonna esindajate» osalemine üritusel on hea märk.

Seminaril avaldati lootust, et lähitulevikus luuakse Kaliningradi «võimas» ajaloovõltsimise vastase võitluse keskus nn Ajaloolise Mälu Instituut, mis kontseptsiooni kohaselt peaks pakkuma Venemaa ajaloopoliitikale «informatsioonilist ja analüütilist tuge ning võitlema julgeolekuohtudega ajaloolis-kultuurilises keskkonnas”. Magnus Ilmjärv osales sarnasel üritusel Kaliningradis ka 2016. aasta aprillis.

Kui nüüd järele mõelda, siis kui rahvuskonservatiivset poliitikut holocausti eitamises süüdistav ajaloolane ise Kremli-meelsuse tõttu kapo aastaraamatusse sattus, siis kaotavad tema seisukohad sügavama sisu – kes ka Vene poliitika kiiluvette ulpima ei läheks, tema usaldusväärsus on Kremli valedevõrku kinnitudes olematu ka akadeemilistes vaidlustes.

Allikas: Postimees