Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaubandus rikub massiliselt kala- ja kalatoodete säilitamistingimusi

-
05.11.2019
2MA230518A170

Toiduohutuse südameasjaks võtnud maaeluminister Mart Järvik palus tema alluvuses olevalt veterinaar- ja toiduametilt (VTA) ülevaadet, kui paljudes jaekaubandusettevõtetes on järelevalveametnikud teinud tänavu järelevalvet temperatuurinõuete tagamise üle kala ja kalatoodete müümisel ja kui palju on tehtud selle järelevalve tulemusel ettekirjutusi.

Puhkenud listeeriapaanika taustal on huvitav märkida, et 2019. aastal on veterinaar- ja toiduameti (VTA) järelevalveametnikud kontrollakti koostamisel 15 korral välja toonud kala- ja kalatoodete säilitamistingimuse rikkumise.

Perioodil  17.09-24.09.2019 viidi üle Eesti jaekaubandusettevõtetes läbi suunatud kontroll, kus hinnati temperatuuri tagamist kalandustoodete letis. Kontrollitavaid kaupluseid oli 37. Nõuetele mittevastavusi esines 9 korral ehk 24%.

Mittevastavuste korral tegeleti probleemiga koheselt: võeti ühendust külmaleti tehnikuga, korrigeeriti temperatuure,  ühel korral kõrvaldati mittevastava temperatuuriga tooted müügilt.

Kui kaubandus rikub nii massiliselt kala- ja kalatoodete säilitamistingimusi, siis ei ole ime, et bakterid paljunevad ja levivad.

Terviseameti andmetel on listeeriabakter laialt levinud, vastupidav väliskeskkonnas ning võib sisalduda nii liha-, kala-, piimatoodetes, samuti tooretes puu- ja köögiviljades.

Terviseameti andmetel on tänavu registreeritud 16 listerioosi haigusjuhtu. Valdaval enamusel haigetest on tuvastatud listeria monocytogenes ST87 tüvi. Juhud ei ole omavahel seotud ning seda genotüüpi ei ole seni leitud VTA uuritud toiduproovidest.

2019. aastal ei ole Eestis listeria monocytogenes ST1247 genotüübist (M.V. Woolist leitud tüvi) põhjustatud haigusjuhte ega ka surma registreeritud.

Listerioosi ennetussoovitused on väljas Terviseameti kodulehel (https://www.terviseamet.ee/et/node/1748).