Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Reformierakonna “õilis” otsus katuserahadest loobuda on propagandatrikk – nad ei viitsi “peenrahaga” mässata, neile on vaja miljoneid

-
28.11.2019
Reformierakond on alati mänginud halba mängu, kuid teinud seejuures pähe hea näo.
© Scanpix

Reformierakond on otsustanud, et katuserahadest loobumine annab neile hetkel opositsioonis olles rohkem poliitilist kasu kui selle vastuvõtmine ja laialijaotamine – pärast seda, kui nad valitsuses olles ise suuri summasid vasakule ja paremale loopisid.

Reformarid muutusid “õilsateks” opositsiooni sattudes ja on nüüd asunud rääkima pisaraid nõretavat juttu kokkuhoiust ja katuserahade amoraalsusest – kui nad ise pumba juures olid, siis hoidsid nad seda kuluartiklit hoolega elus ja jagasid omadele suuri summasid.

Riigikogu rahanduskomisjoni aseesimees Maris Lauri räägib ääretult kahekeelset juttu, et parlament ei peaks eelarvemenetluse juurest tegelema sajaliste või tuhandeliste rahaeraldistega pisiasjadeks. „See pole isegi mitte ministeeriumi taseme otsus. Riigikogu peab hindama põhimõttelisi asju ja tegema sisulisi muudatusi. Seetõttu ei tegele Reformierakond katuserahadega,“ rõhutas Lauri.

Kui Reformierakond võimul oli, tegeles ta katuserahadega ja kuidas veel!  Maris Lauri ise oli 3. novembrist 2014 8. aprillini 2015 Taavi Rõivase esimese valitsuse rahandusminister.

2015. aasta 23. novembril kirjutas Postimees: “Riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Remo Holsmeri kinnitusel on tänavuse niinimetatud katuseraha suurusjärk kuus miljoni eurot ja sellest saaks iga võimuliidu fraktsioon (Reformierakond, IRL, SDE) laiali jagada poolteist ja opositsioonifraktsioon pool miljonit.”

ERR, 8. detsember 2014: “Riigikogu rahanduskomisjon kiitis heaks fraktsioonide veidi rohkem kui 6 miljoni euro suurused taotlused regionaalsete investeeringute jaoks ehk nn katuserahad ja kirjutas need tuleva aasta riigieelarveprojekti. Opositsiooni fraktsioonid said jagamiseks kokku poolteist miljonit eurot ja koalitsioonierakonnad (RE, IRL) kahe peale aga ligi 4 ja pool miljonit.”

Postimehe 2013. aasta 5. detsembril loos “Riigikogu jagab poliitiliseks katuserahaks kuus miljonit eurot” järgmist: “Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) esitasid rahanduskomisjonile ettepanekud, kuidas jagada tuleva aasta riigieelarves 5,5 miljoni eest niinimetatud poliitilist katuseraha, lisaks on poole miljoni ulatuses ettepanekuid teinud opositsiooniline Keskerakond.”

4. detsembril 2012. aastal kirjutas Postimees: “Reformerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi ja IRLi saadikurühma juhtiv Kaia Iva märkisid rahanduskomisjonile saadetud kirjas, et fraktsioonid peavad oluliseks suurendada riigieelarve eelnõus regionaalseid investeeringuid ja toetada erinevaid kolmanda sektori projekte.”

Nagu ajakirjandus tõestab, oli Reformierakond võimul olles aktiivne katuserahade jaotaja ja variserlik “õigluse eest võitleja” nägu ilmus nende pähe alles opositsiooni sattudes.

EKRE aga on alati öelnud, et on katuserahade vastu, kuid seni, kuni pole poliitilist kokkulepet nende kaotamiseks, võtab erakond raha vastu ja jagab abivajajatele. EKRE fraktsioon sai näiteks opositsioonis olles 2019. aasta riigieelarves teha ettepanekuid nn katuseraha suunamiseks 300 000 euro ulatuses ning sellest rahast toetati haigekassa poolt rahastamata ravi ning võitlust naistevastase vägivalla vastu.

EKRE eraldas 100 000 eurot sihtasutus Hille Tänavsuu vähiravifondile Kingitud Elu Haigekassa poolt rahastamata ravi võimaldamiseks, 100 000 eurot sai sihtasutus Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondile samuti Haigekassa poolt rahastamata ravi võimaldamiseks ja 100 000 eurot läks Eesti Naiste Varjupaikade Liidule koduse vägivalla all kannatavate naiste esmase turvavõrgu tugevdamiseks.

Reformierakonnal oleks samuti võimalus see raha alarahastatud kohtadesse saata, aga ülbed poliitoravad pidasid saadavat summat ilmselt liiga väikseks, et üldse vaeva näha, ja otsustasid poliitilist kasu hoopiski rahade tagasilükkamisega lõigata.

Tänavu on regionaalseteks investeeringuteks on eelarves 4,2 miljonit.

Täiendatud! Rahandusminister Martin Helme ütles neljapäevases valitsuse infotunnis ajakirjanike küsimustele vastates, et katuserahade olemasolu sõltub kõigist Riigikogu saadikutest, kellele on see paraku võimalus oma valijatele rahalisi vahendeid jagada – ja katuserahad on maapiirkondades kogukondlike projektide läbiviimiseks väga hinnatud. Seega oleneb katuserahade tulevik Riigikogu erakondade poliitilisest otsusest.

Ministri hinnangul on katuserahad eelarve mõttes suhteliselt väikesed ja samas täiesti läbipaistvad. Kommenteerides Reformierakonna loobumist ütles ta: “Nemad on harjunud suurte riigieelarverahade liigutamisega ja see 0,000… protsenti neid ei huvita!”