Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Mart Helme: USA-kohtumiste põhiteema oli julgeolekukoostöö

-
09.02.2020
Mart Helme siseministrina
© Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Ameerika Ühendriikidest naasnud siseminister Mart Helme sõnul oli USA kolleegidega toimunud kohtumised töised ja kinnitasid kahe riigi vahelist koostöövalmidust.

Helme külastas Ameerika Ühendriikides FBI Akadeemiat ning kohtus narkootikumide vastase võitluse eestvedajate, justiitsministeeriumi ning erinevate mõttekodade esindajatega. Helme osales ka USA rahvuslikul palvushommikusöögil ning tänas FBI akadeemiat senise panuse eest meie ekspertide koolitamisel.

“Akadeemias peetakse järjest olulisemaks just rahvusvahelist koostööd, mistõttu plaanivad nad suurendada välismaiste õppurite arvu. Meile on see muidugi ääretult positiivne uudis. Samuti plaanitakse uusi kursuseid uute tehnoloogiate teemal, mis muu hulgas hõlmab ka 5G-temaatikat,” märkis Helme.

Helmet võõrustas FBI akadeemias väljaõppe asedirektor Renae McDermott, kellega siseminister kohtub uuesti juba sügisel Tallinnas.

Kohtumisel narkootikumidevastase võitlusega tegelevas Drug Enforcement Administrationis sai kinnitust vastastikune tahe teha tihedat koostööd narkootikumidega võitlemisel.

“Mul oli väga hea kuulda, kui Drug Enforcement Administrationsi asejuht Preston L. Grubbs kinnitas, et Eesti on üks nende parimaid koostööpartnereid, sest meie inimesed tegutsevad kiirelt ja tõhusalt ning peavad kokkulepetest kinni,” märkis Helme.

Lisaks räägiti juba pikalt koostööteemana üleval olnud fentanüülile ka kokaiini tarvitamise tõusvast trendist, kanepi legaliseerimise tagajärgedest ja nendega tegelemisest.

“USA-s on mitmetes osariikides kanepi tarvitamine legaliseeritud ja neil on hea ülevaade, mis see endaga kaasa on toonud. Koostöö ja teineteiselt õppimine sel teemal jätkub ka tulevikus,” ütles Helme.

Helme külastas ka strateegiliste uuringutega tegelevat mõttekoda CSIS (Center for Strategic and International Studies), kus ta kuulas USA justiitsministri William Barri kõnet Hiina mõjuvõimust 5G-valdkonnas ning tegi Barriga hiljem kiirkohtumise. Seejärel kohtus siseminister töisemas õhkkonnas ka teiste USA justiitsministeeriumi esindajatega.

“See oli väga sisukas kokkusaamine, kus jätkasime muu hulgas Barri poolt peetud kõne teemal ehk rääkisime Hiinast ja 5G murekohtadest. Tahaksime käia USAga 5G-teemal ühte jalga, samas peame aga jälgima, millised on arengud Euroopa Liidus, sest Euroopas on kombeks leida erinevates küsimustes konsensus,” selgitas Helme.

Pikemalt räägiti kohtumisel ka rahapesuvastasest võitlusest, kus USA justiitsministeerium näitas valmisolekut Eestiga oma kogemusi jagada.

USA rahvusliku palvushommikusöögi jätkuna kohtus Helme kongressis erinevate esindajatekoja liikmetega, seal hulgas Steve Scalise’i, Robert P. Aderholti, Ron Estesi ja teistega, kellega räägiti Kolme mere algatusest, vahetati mõtteid Hiina teemadel ning arutleti ka üldistel julgeoleku, eelkõige küberjulgeoleku teemadel.

Enam kui 3000 inimesega palvushommikusöögil oli osalejaid üle kogu maailma. Palvushommikusöögil osalesid USA kongressi mõlema koja liikmed. Teiste seas pidasid kõne nii president Donald Trump kui ka kongressi spiiker Nancy Pelosi. Palvushommikusöögi põhiteemad olid lepitus ja usuvabadus. (BNS-siseministeerium)