Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Obamagate jätkub: USA kohus mõistis Muelleri erikomisjoni juristi süüdi valeandmete esitamises

-
22.08.2020
Prokurör John Durhami juhitud juurdlus tegeles 2016. ja 2017. aastal Trumpi kampaania ja administratsiooni pealtkuulamisega.
© Scanpix

Ameerika Ühendriikide kohus langetas esimese süüdimõistva otsuse Obama administratsiooni loodud Trumpi-Venemaa vandenõunarratiivi uurimises. Robert Muelleri erikomisjonis töötanud endine FBI jurist Kevin Clinesmith tunnistati süüdi valetunnistuse andmises, valeteabe edastamises ja tõendite võltsimises – seda selleks, et saada luba Trumpi endise kampaaniaametniku Carter Page’i pealtkuulamiseks.

Clinesmith on esimene isik, kes mõisteti süüdi prokurör John Durhami juhitud juurdluses, mis tegeleb 2016. ja 2017. aastal Trumpi kampaania ja administratsiooni pealtkuulamisega. Nii Durhami kui ka USA justiitsministri William Barri sõnul on neil põhjust arvata, et kogu Trumpi vastasel juurdlusel puudub seaduslik alus.

The Federalist kirjutab, et Clinesmithi tahtlikult võltsitud tõendite selgumisele järgnes pikk uurimine, mida juhtis Michael Horowitz. 434 lehekülje pikkuses uurimisraportis seisab, et Clinesmith muutis üht CIA meili, milles väitis vääralt, et Page ei ole kunagi töötanud CIA heaks ega osalenud USA-s tegutsevate Vene agentide uurimises. Tegelikult, ja sellest oli teadlik ka Clinesmith, oli Page töötanud varasemalt nii CIA-s kui ka FBI-s.

Raporti kohaselt jättis Clinesmith mainimata Page’i endise töösuhte mõlema USA valitsuse luureagentuuriga. „Selle asemel, et lisada see teave lõplikku [pealkuulamise] uuendamise taotlusesse,“ seisab raportis, „võltsis Clinesmith teise agentuuri e-kirja nii, et kirjas seisis, nagu poleks Page olnud ühe teise luureagentuuri „allikas“, ning FBI lähtus taotluse rahuldamisel sellest teabest.“

Föderaalkohus, mis tegeleb ülekuulamislubade andmisega, teatas, et neljast Page’i vastu esitatud taotlusest vähemalt kahel puudus õiguslik alus, nende hulgas ka taotlusel, mis sisaldas Clinesmithi väärväiteid, nagu ei oleks Page kunagi teinud koostööd CIA-ga. Page’i varasem töö ja tegevus föderaalvalitsuse heaks oli lubade väljaandmisel olulise tähtsusega, sest kõik load põhinesid valeväitel, nagu oleks tegemist Kremli heaks töötava ebaseadusliku Venemaa agendiga. Page’i ei ole aga üheski õigusvastases teos süüdi mõistetud.

Fox Newsile antud intervjuus ütles USA justiitsminister William Barr, et uurimine jätkub ja enne 2020. aasta presidendivalimisi on tulemas veel olulisi otsuseid ja paljastusi. „Asjad liiguvad mõislikus tempos, nii nagu seda näevad ette uurimise käigus ilmnevad faktid,“ ütles Barr.

Allikad: Towhall, The Federalist, Fox News