Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eesti kaitseväelaste afgaanist tõlk Omar tõmmati poliitika tõmbetuultesse

-
23.10.2020
Relvavennad Afganistani sõjas. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Viha praeguse valitsuse vastu paneb meedia kasvõi hammastega mööda seina üles ronima – peaasi, et saaks ära teha. Nüüd on mängu tõmmatud kunagine Eesti kaitseväelaste tõlk Afganistanis Basheer Ahmad Omarzai ehk Omar.

Eesti väekontingendi tõlk Afganistanis Omar elab ja õpib Eestis tudengiviisaga, mis ametnike väitel keelab tal siin elatise teenimiseks töötada, kuid elamisrahata Omar kardab väljasaatmist Afganistani, kus tema elu oleks ohus, vahendab BNS Postimeest.

Omari toetavad Eesti relvavennad on nördinud, et Eesti riik on Omari väljapääsmatusse olukorda sulgenud. Basheer Ahmad Omarzai on 27-aastane Tartu Ülikooli poliitikateaduste magistrant, Afganistani noormees, kelle elu viis 2011. aastal Helmandi provintsis kokku eestlastega ning inglise keele oskajana oli ta aastatel 2011–2013 tõlgina meie missioonisõduritele väga vajalik.

PPA ametnikud on avastanud, et Omaril ei ole pangaarvel piisavalt raha, et katta oma elamiskulu. Omar ütles, et tahab väga tööga raha teenida, kuid selle peale oli ametnike vastus kindlameelne ei, sest viisatingimused ei lubavat tal siin tööd teha. Seaduse järgi sellist piirangut pole, kuid üks valitsuskoalitsiooni liige on esitanud sellise eelnõu.

Omar on aru saanud, et tema õpinguviisa tühistatakse ning tal tuleb hiljemalt 25. oktoobril Eestist lahkuda.

Samas kinnitas PPA Postimehele, et Omari väljasaatmine päevakorral pole ning ta viibib Eestis seaduslikult. Ameti menetluses on hoopis Omari elamisloataotlus, selles asjas aga otsust veel pole.

Eelneva järgi tundub, et kogu lugu on üks arusaamatus ja see laheneb, aga Postimees on jälle hunniku soppa üles keerutanud.

Siinkohal on paslik meelde tuletada 2013. aastat, mil võimul oli Reformierakonna ja Ansipi valitsus. 1. mail 2013 kirjutas ERR: Afgaani tõlk ei saanud Eestisse ümberasumise luba.

Ehk “Eesti riik otsustas mitte rahuldada afgaanist tõlgi ümberasumise taotlust, Eesti kaitseväe kolme Afganistani rotatsiooni aidanud afgaan Omar väljendas otsuse üle kahetsust. /…/ Eesti välisminister Urmas Paet ütles riigikantselei vahendusel, et riik isikutele asüüli keeldumise asjaolusid ei kommenteeri, sest nii näeb ette rahvusvaheline tava.”

“Seal polnud mingeid põhjuseid öeldud, vaid lihtsalt kirjutatud, et sul pole mingit võimalust saada Eestisse,” ütles Omar tollal.

2016. aastal, mil võimul oli Taavi Rõivase valitsus, kirjutas Postimees: “Omar püüdis viimati Eestisse tulla tänavu jaanuaris, kui Eesti ei rahuldanud tema viisataotlust.” Veidi aega hiljem pääses ta Eestisse Eesti ENIC/NARIC keskuselt saadud tunnustusega.

Nagu näha, vaevles Omar Reformierakonna ükskõiksuse tõttu juba aastaid, enne kui Eestisse pääses, aga nüüd kasutatakse teda ära samade inimeste poolt valitsusvastastes mängudes. Vähemalt maksuvälisest artikliosast ei selgu, kas tema relvavendadel, kes olevat nördinud, ka nimed on.

Loodetavasti saavad Omari probleemid lahenduse. Jälk aga on see, et opositsioon ja peavoolumeedia on taas leidnud võimaluse kedagi valitsuse vastu ära kasutada, eriti kontekstis “Seaduse järgi sellist piirangut pole, kuid üks valitsuskoalitsiooni liige on esitanud sellise eelnõu.”