Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Õiguskantsler Ülle Madise vihakõneseadustest: kõige riigi poolt ette kirjutamine hävitab ühiskonna

-
29.10.2020
Sotsiaalsed normid on parem vihakõnede summutaja kui repressiivsed seadused. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Õiguskantsler Ülle Madise rääkis kolmapäeval ETV saates “Esimene stuudio”, et riik ei saa liiga palju ette kirjutada, seda ka “vihakõne” osas – vihakõne parim reguleerija on tema sõnul aga ühiskond ise koos oma sotsiaalsete normidega.

“Vahel võib olla väga köitev see mõte, et küll oleks hea, kui riik kirjutaks ette. Et kes ja kuidas tohib riides käia, kes mida peab ütlema, mis fraasidega tohib rääkida, aga see hävitab tegelikult vabaduse, hävitab loomingu ja lõpuks võib hävitada ühiskonna. Sest kasvõi ajakirjandusvabadus on erakordselt oluline. Mulle tundub, et viisakat, väärikat ja rahulikku suhtlust ja võimet rahulikult mitte nõustuda saab arendada ainult nii, et inimesed ise tahavad head olla ja tunnustust pälvida,” ütles Madise.

“Ühiskonnas on olemas sotsiaalsed normid, mida ei olegi kirja pandud. Need avalduvad selles, et mingil viisil käitumine loetakse mitte kõlbeliseks, loetakse inetuks, inimene, kes sellisel viisil väljendub jäetakse seltskonnast kõrvale, teda laidetakse. Ja hoopis teine tase on see olukord, kus riik on oma normidega tõmmanud piirid maha ja mingil viisil väljenduse keelanud,” sõnas Madise.

Õiguskantsler avaldas lootust, et süvenev arutelu abieluteemalise rahvaküsitluse üle Eestis kedagi tülli ei aja. (BNS)