Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Riigikaitsenõukogu erakorraline koosolek kujunes “Sõna on vaba”-presidendi vihasooloks

-
16.11.2020
Kersti Kaljulaid demonstreeris Riigikogus selgelt oma poliitilisi hoiakuid – tema jaoks on vaba ainult “õige” sõna.
© Uued Uudised

Mäletatavasti kutsus president Kaljulaid, kes kunagi rõhutas dressipluusi abiga, et “Sõna on vaba”, pärast Mart ja Martin Helme vestlust raadiosaates “Räägime asjast” kokku erakorralise riigikaitsenõukogu istungi, sest Eestit olevat tabanud enneolematu julgeolekuoht.

Nagu võrdles kolumnist Ivan Makarov: Prantsuse president Emmanuel Macron kutsus riigikaitsenõukogu kokku, sest terroristid tegi jõhkra veretöö; Eesti president kutsus samasuguse nõukogu kokku, sest kaks ministrit rääkisid sellest, mida mõtlesid.

Tegelikult oli tegu vihkava riigipea teadliku ülereageerimisega. Eesti-USA suhted pole nii kergesti rikutavad, nagu näitas Eesti poliitikute ja meedia neli aastat kestnud turmtuli istuva presidendi Donald Trumpi pihta. Või on lumehelbekeste president Joe Biden, kelle võit pole sugugi veel kindel, ka ise kergesti solvuv lumehelbeke?

Kogu liberaalne leer tõttas kaitsma jaanuaris ametisse nimetatavat uut presidenti (kui tollel veab), unustades, et istuv president peab meid veel poolteist kuud idast lähtuva ohu eest kaitsma – aga teda võib iga päev meedias mõnitada ja julgeolekuohtu ei tunneta ei Kaljulaid, Paet ega keegi teine räuskajatest.

Kogu loo juures aga paistab silma, et riigikaitsenõukogu istung oli president Kaljulaidi soolo. Kuigi nõukogu koosseisu kuuluvad riigikogu esimees, peaminister, riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees, riigikogu väliskomisjoni esimees, välisminister, kaitseminister, rahandusminister, siseminister, justiitsminister, majandus- ja taristuminister, väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister ning kaitseväe juhataja, vahendab meedia ainult Kaljulaidi ärritunud ja demagoogilist juttu.

Kuna riigikaitsenõukogu kutsus president kokku Helmede väidetava julgeoleku õõnestamise tõttu, oli juhtum tänaseks maha jahtunud ja seetõttu võeti eraldi teemaks ka e-valimised, kus infot andis EKRE IT-minister Raul Siem. Mõistagi vihjati siingi, et Helmed olevat e-valimised kahtluse alla seadnud, kuigi on teada, et see oli erakonnal oluliseks teemaks kogu valimiskampaania ajal ning ka koalitsioonileppes määrati ära e-valimiste turvalisuse kontroll.

Nii tegigi president Kaljulaid riigikaitsenõukogul üksi oma etteastet, sest keegi teine ei tundu uudiste järgi sõna võtnud olevat, pealegi on nõukogus ka kaks süüdistatavat, sise- ja rahandusminister ning e-valimiste kontrollimist juhtiv IT-minister, kõik EKRE-st.

President Kaljulaid käis Riigikogus dressipluusiga, millel oli loosung “Sõna on vaba”. Nüüd aga sai tõestust see, et ministrite ja EKRE poliitikute sõna siiski riigipea silmis vaba pole. Eesti ja USA suhetes aga pole midagi muutunud, seal pole isegi presidendivalimiste ametlikku võitjat.

Opositsiooni president Kaljulaid lootis riigikaitsenõukogu istungist head relva vihatava EKRE vastu, kuid pidi leppima lahja ja jahtunud poliitikasupi lürpimisega.