Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Vastupanu santaažile laieneb: Sloveenia toetab Poolat ja Ungarit vastasseisus EL-iga

-
18.11.2020
Peaministrid Janez Jansa ja Viktor Orban.

Sloveenia peaminister Janez Jansa avaldas kolmapäeval toetust Poola ja Ungari kriitikale, kui nad panid veto Euroopa Liidu eelarvele seoses plaaniga siduda rahastamine õigusriigi põhimõtte austamisega.

“Mõned poliitilised rühmad ähvardavad avalikult kasutada instrumenti, mida valesti kutsutakse “õigusriigiks”, selleks, et distsiplineerida üksikuid EL-i liikmesriike enamuse hääletuse kaudu,” ütles Jansa kirjas Euroopa Ülemkogu alalisele eesistujale Charles Michelile.

Ungari ja Poola vetostasid esmaspäeval EL-i 1,074 miljardi eurose pikaajalise eelarveraamistiku ja sellega seotud 750 miljardi eurose koroonaviiruse taastepaketi, tuues põhjuseks rahastuse sidumise õigusriigi põhimõtetega Brüsseli diktaadi järgi.

Ehkki Sloveenia vetoga ei ühinenud, ütles Jansa, et poliitilisel organil ei ole kohane lahendada vaidlusi õigusriigi küsimuses.

“Õigusriik tähendab, et vaidlusi lahendab sõltumatu kohus ja mitte poliitiline enamus mistahes teises institutsioonis,” lausus ta. “Me vajame EL-i institutsioone, mis ei sekku liikmesriikide sisepoliitilistesse konfliktidesse.”

Ungari peaminister Viktor Orbán ütles kolmapäeval, et tema riik vetostas Euroopa Liidu eelarvekava, sest rahastus seoti väidetavate õigusriigi põhimõtete järgimisega, mille taga aga on rändevastaste riikide šantažeerimine.

“Brüsselis leitakse täna, et ainult neis riikides, kes lasevad sisse migrante, valitsevad õigusriigi põhimõtted,” lausus Orbán. (AFP-BNS)