Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Märgid loevad: Kaja Kallas ja Mailis Reps häbenevad Eesti lippe

-
18.01.2021
Eesti lipud Toompea lossi Valges saalis
© UU

Kui Kaja Kallas ja Mailis Reps tulid Toompea lossi Valgesse saali valitsusläbirääkimisi kommenteerima, olid nad ilmselgelt häiritud sellest, et nende taustaks jäid Eesti rahvuslipud.

„Ei tea, kas Euroopa lipud tuuakse tagasi,“ küsis meie trikolooride vastu silmnähtavat põlgust üles näidanud Kaja Kallas (Reformierakond). „Eks peab riigikogu esimehe käest küsima,“ irvitas Mailis Reps (Keskerakond) vastu. Seejärel asuti vastama ajakirjanike küsimustele. Piltidele jäid ikkagi nende taustaks neli sinimustvalget lippu.

Mäletatavasti vahetas riigikogu esimees Henn Põlluaas (EKRE) pärast ametisse asumist Valges saalis kaks Euroopa lippu Eesti lippude vastu ning see tekitas reformierakondlastes tõsist pahameelt. Eriti ei soovinud Toompea lossi ühes esindussaalis näha rahvuslippe tänaseks poliitikast lahkunud ekspeaminister Taavi Rõivas.

Asi viidi nii kaugele, et lipuküsimus jõudis riigikogus hääletusele. Nii korraldaski riigikogu esimees Henn Põlluaas suures saalis hääletuse küsimuses, kas Euroopa Liidu lipud tuuakse alaliselt tagasi Valgesse saali, ning enamus saadikuid leidis, et Valgesse saali jäävad vaid Eesti riigilipud.

Enne hääletust esitasid riigikogu liikmeid Põlluaasale kümneid küsimusi, et selgeks saada, kuidas protseduuriliselt liputeema üldse päevakorraväliselt hääletusele jõudis ning millises sõnastuses ettepanekut hääletama asutakse.

Pärast enam kui tund aega kestnud vaidlust panigi Põlluaas küsimuse kiirustades hääletusele, mille tulemuste järgi toetas 32 riigikogu liiget Reformierakonna ettepanekut tuua EL-i lipud Valgesse saali tagasi, 34 olid sellele aga vastu. Hääletusel ei osalenud 27 saadikut.

Kui Kaja Kallas tahab nüüd Eesti lipud Valgest saalist nüüd välja vahetada, siis loogiliselt võttes peaks ka selle kohta rahvahääletuse korraldama. Loomulikult näitab see kõik

„Lipu välja viskamine esindussaalist ei ole igapäevane ruumikujundus, sellel on sümboolne tähendus ja sümbolitega ei käida ringi kergekäeliselt. Märgid loevad,“ lausus Taavi Rõivas siis, kui see teema oli päevakorral.

Selles on tal õigus. Märgid loevad. Näiteks sellised märgid, kui Eesti rahvuslippu põlglikult suhtutakse.