Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni likvideerimise eelnõu tuli Keskerakonnalt

-
20.01.2021
Keskerakonna kontor
© UU

Porto Franco afääriga plindisse sattunud Keskerakond võttis ühtäkki oma allkirja erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) likvideerimise eelnõu algatamise avalduselt tagasi.

Mullu mais anti menetlusse eelnõu, mis vastuvõtmisel oleks sisuliselt tähendanud ERJK kaotamist. Erakondade rahastamise järelevalve oleks läinud üle riigikontrollile.

Seadusemuudatuse taga nähti koheselt Keskerakonda, sest peaministriparteil on ajalooliselt olnud ERJKga enim vägikaikavedusid ning praegugi on pooleli kohtuasi 1,2 miljoni euro suuruse nõude küsimuses.

Isamaa juht Helir-Valdor Seeder rääkis nüüd Delfile, et eelnõu idee tuli peaministri parteilt. “Eelnõu algataja oli Keskerakond ning esialgse versiooni tõi koalitsiooninõukogusse Mailis Reps,” märgib ta. Partnerid nõustusid eelnõuga edasi minema, aga kuni teatud hetkeni.

Lisaks pöördus ERJK mai lõpus prokuratuuri poole, et jõuda selgusele vähetuntud ettevõtja Jana-Helen Juhaste 50 000 euro suuruse annetuse küsimuses. Seda annetust kommenteerides sõnas Ratas juuni alguses riigikogus, et naisel oli selle tegemiseks sügavalt isiklik põhjus.

Juba suve lõpus esitas riigiprokuratuur Juhastele ja tema ekskaasale Martin Künnapile kuriteokahtlustuse, mille kohaselt mängisid nad kokku plaanis, kuidas Künnapi raha niimoodi Keskerakonnale toimetada, et jäljed temani ei viiks.