Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Bloomberg: Eesti lõpetas lobitöö USA-s, millega oleks riik saanud osa võimalikest trahvirahadest

-
19.02.2021
Bloomberg kirjutab Eesti kummalisest otsusest.

Eesti uus päikesetõusuvalitsus teatas, et lõpetab õigusnõustamise lepingu USA advokaadibüroo Freeh Sporkin & Sullivan LLP-ga. Ehkki rahapesu uurimine USA-s jätkub, oleks Eesti riigil olnud võimalik saada Louis Freeh abiga endale teatud protsent trahvirahadest, mis rahapesus osalenud pankadele ilmselt määratakse.

Uudis jõudis kiiresti ka välismeediasse. Bloomberg kirjutab:

„Eesti lõpetas lobitöö USA-s, millega oleks riik saanud osa Danske Bank A/S-ile määratavatest võimalikest trahvirahadest seoses käimasoleva rahapesu uurimisega. Peaminister Kaja Kallas, kes astus ametisse möödunud kuul, teatas, et Eesti plaanib lõpetada varasema lepingu, hoolimata sellest, et USA juristid olid palgatud Balti riike abistama.

Eesti oli 2018. aasta Danske rahapesuskandaali epitsentris; ilmnes, et suur osa panga Tallinna filiaali kaudu liikunud mitteresidentide 200 miljardist eurost oli kahtlase päritoluga.

Eesti endine valitsus leidis, et Eestil on õigus saada osa pangale määratavatest trahvidest või kompensatsioonidest. Valitsus palkas sellise võimaluse uurimiseks abiks USA advokaadifirma Freeh, Sporkin & Sullivan.

Kallase sõnul võib sõlmitud lepingu lõpetamine tuua kaasa leppetrahvi, ent „me vaatame lepingut täpsemalt ja minu selge soov on sellest lepingust loobuda“.“

Seega võib öelda, et Kaja Kallase valitsus laseb kirjutada korstnasse Freeh, Sporkin & Sullivan advokaadibüroole praeguseks makstud 500 000 eurot, võtab Eestilt võimaluse saada osa Danske pangale rahapesu eest määratavatest võimalikest trahvirahadest ja kõigele lisaks ootab Eestit ilmselt ees ka trahv lepingu enneaegse lõpetamise eest. Selle kõigega saadab Reformierakond väga selge signaali, et ei ole kohe üldse huvitatud rahapesu uurimisest, mis toimus suuresti Jürgen Ligi rahandusministriks olemise ajal.

Allikas: Bloomberg