Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Briti ülemkohus ei andnud kurikuulsale ISIS-e pruudile naasmisluba

-
26.02.2021
ISIS-e pruut Shamima Begum. (Foto: Reuters/Scanpix)

Suurbritannia kõrgeim kohus lükkas reedel tagasi äärmusrühmitusega Islamiriik (IS) liitunud ja selle eest Briti kodakondsusest ilma jäetud naise soovi kodumaale naasta, et otsus kohtus vaidlustada.

Viis ülemkohut kohtunikku langetasid Shamima Begumi kohtuasjas üksmeelse otsuse. Naise kohtuvõitlus toob ilmsiks, kuidas kohtlevad riigid oma kodanikke, kes on džihadistidega ühinenud.

“Pr Begumi apellatsioon sisenemiskeelu vastu lükati tagasi,” ütles kohtu eesistuja Robert Reed. Kohtunike sõnul ei saa õiglase kohtumõistmise põhimõtet eelistada kaalutlustele nagu üldsuse turvalisus.

Kohus lisas, et tema apellatsioon jäetakse kõrvale nii kauaks, kui Begumi võib lubada kodumaale, ilma et see ohustaks teisi inimesi.

“See ei ole ideaalne lahendus, sest keegi ei tea, kui palju läheb aega, kuni see võimalikuks saab. Aga sedalaadi dilemmale ei olegi ideaalset lahendust.”

Praegu 21-aastane Begum lahkus oma kodust Ida-Londonis 15-aastaselt, et sõita koos kahe koolikaaslasega Süüriasse, kus ta abiellus IS-i võitlejaga.

2019. aastal ütles ta ajalehele Times, et ei kahetse Süüriasse sõitu. Samal aastal võttis Suurbritannia talt julgeolekukaalutlustel kodakondsuse.

Praegu elab Begum väga kehvades tingimustes laagris, tema mees on väidetavalt Süürias vangis ja kõik nende kolm last surnud.

Naine palus, et tal lastaks Suurbritanniasse tagasi tulla ja ta saaks kodakondsuse äravõtmise seaduslikult kohtus vaidlustada.

Tema sõnul on otsus seadusvastane, sest sellega jäi ta kodakondsusetuks ning surmaohtu ja ebainimliku kohtlemise meelevalda. Begum on Bangladeshi päritolu, aga selle riigi välisminister on öelnud, et ei hakka talle kodakondsuse andmist kaalumagi.

Briti apellatsioonikohus otsustas eelmise aasta juulis, et Begumil tuleb õiglaseks apellatsiooniprotsessiks kohale tulla. Siseministeerium vaidlustas otsuse, väites, et naine on endiselt seotud terroriorganisatsiooniga.

Valitsuse advokaat ütles novembris ülemkohtule, et Begumi naasmine kätkeks endas suurenenud terroriohtu. (AFP-BNS)