Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Vanaemaks nimetamine on nüüdsest rassism ja seksism – WTO uue juhi näitel

-
02.03.2021
WTO uus vanaemast juht Ngozi Okonjo-Iweala. (Foto: Scanpix)

Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) esimene naissoost ja Aafrika päritolu juht tervitas esmaspäeval Šveitsi ajalehe vabandust pealkirja eest, kus talle viidati kui pelgalt ühele vanaemale.

“On oluline, et nad vabandasid,” ütles Ngozi Okonjo-Iweala Twitteris.

Nigeeria päritolu arenguökonomistist sai esmaspäeval WTO uus juht. Varasemalt on ta teeninud Nigeeria rahandus- ja välisministrina ning töötanud 25 aastat Maailmapangas.

Ent kui Šveitsi ajalehed tema ametisse määramisest läinud kuul teatasid, leidsid nad, et tema kõige märkimisväärsem omadus on vanaemaks olemine. “Sellest vanaemast saab WTO uus boss,” oli Aargauer Zeitungi ja veel mitme lehe pealkiri.

Mitmed ÜRO agentuuride naisjuhid ja üle 120 suursaadiku Genfis allkirjastasid petitsiooni, kus nimetati pealkirja rassistlikuks ja seksistlikuks, mispeale otsustas leht vabandada.

“See pealkiri oli kohatu ja mittesobiv… Me vabandame selle toimetusliku vea eest,” ütles lehe välistoimetuse juht Samuel Schumacher.

Ngozi ütles säutsus, et on tänulik “kõigile oma õdedele, ÜRO naisliidritele ja 124 suursaadikule Genfis, kes allkirjastasid petitsiooni, kus selle ajalehe rassistlikele ja seksistlikele märkustele tähelepanu juhiti”.

Paraku pole Šveitsi leht ainus, kes naise sugu esikohale seab. AFP kirjutas ise Ngozi Okonjo-Iwealast toonil, et ta on WTO esimene naisjuht ning Nigeeria esimene naissoost rahandus- ja välisminister.

Samas artiklis aga said sõna ka kriitikud.

“Okonjo-Iweala võis ministriametit pidades teha kõige põhilisemaid tehnokraatlikke läbipaistvusreforme, kuid tõsi on see, et kui ta oli rahandusminister, läks iga kuu kaduma pea miljard dollarit naftatulu,” ütles Sarah Chayes, kes on kirjutanud ülemaailmsest korruptsioonist raamatus “Thieves of State”. “Ma arvan, et on kahetsusväärne, et teda sellesse ametisse isegi kaaluti,” ütles ta mullu antud intervjuus.

“Tal oli vähemasti võimalus astuda ametist tagasi ja korruptsioon paljastada,” märkis Olanrewaju Suraju lobigrupist Human and Environmental Development Agenda. “Ent selle asemel ta vaikis ja lasi kõrgtasemelisel korruptsioonil käärida,” lisas ta.

Nii et WTO uus juht võiks pigem uhke olla, kui temast vanaemana ja mitte korruptandina kirjutatakse. Lääne ajalehed aga on nii ära hirmutatud, et kui mingi klähvatus tulebki, siis järgneb sellele maas roomamine.