Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Itaalia vabaühendust süüdistatakse raha eest migrantide kokkukorjamises

-
02.03.2021
Üks inimsmugelduslaevadest. (Foto: Scanpix)

Itaalia võimud uurivad kohalikku vabaühendust seoses väidetega, et see võttis Taani laevandusettevõttelt Mærsk raha pärast eelmisel aastal läbi viidud migrantide päästeoperatsiooni, teatas teisipäeval meedia.

Migrantide päästmisega Vahemerel tegelevad vabaühendused on sattunud Itaalias kriitika alla, sealjuures kahtlustatakse neid koostöös migrantide smugeldajatega. Vabaühenduste laevu on nende merekõlbulikkuse tõttu uurinud ka Itaalia rannikuvalve.

Teisipäeval teatas meedia, et vabaühenduse Mediterranea omanikfirma Idra võttis Mærskilt vastu 125 000 eurot pärast septembris läbiviidud päästeoperatsiooni.

Raha maksti pärast seda, kui migrandid päästeti ühelt Mærski kaubalaevalt, kui nad olid merel viibinud juba üle kuu aja, teatas Itaalia väljaanne La Repubblica.

Mediterranea laevakapten, missioonijuht ja omanik võeti uurimise alla ning neid kahtlustatakse sidemetes kurjategijatega, eesmärgiga toetada ebaseaduslikku immigratsiooni, samuti mereseaduste rikkumises, teatas ajaleht.

Heategevusorganisatsioon kinnitas, et nende suhtes on algatatud suur politseioperatsioon, millele andis korralduse Sitsiilia Ragusa prokurör. Organisatsiooni sõnul on tegemist süüdistaja “isikliku ristiretkega” vabaühenduse vastu.

Ühendust süüdistatakse oma päästeoperatsioonide ette planeerimises “tulutoovate skeemidena”, kuid ühenduse sõnul tuginevad süüdistused spekulatsioonidele.

Septembris nõustus Mediterranea võtma pardale Mærsk Etienne’il olevad migrandid, keda Itaalia ja Malta keeldus vastu võtmast.

Migrandid läksid Mediterraneale kuuluvale Mare Jonio alusele ja toimetati Sitsiiliasse. Kuu aega hiljem maksis Mærsk Mediterraneale, kirjutas La Repubblica.

Vabaühenduse missioonijuhi Luca Casarini sõnul polnud saadud raha mitte kuidagi päästetegevusega seotud. Idrale maksti konsultatsioonitegevuse eest, mis puudutas sadamajuhtimist, ütles ta.

Mærski pressiteenistuse sõnul on nad juurdlusest teadlikud, kuid Itaalia võimud ettevõttega ühenduses pole olnud.

Vahemerel seilavaid vabaühenduste laevu on süüdistatud väga erinevates kuritegudes: transponderite väljalülitamises, et varjata migrantide üleskorjamist mõne riigi territoriaalvetes; vale lipu all seilamises; ühenduse pidamises inimsmugeldajatega, et teada, kuhu nad paadid suunavad; politseikaatrite rammimises, mida korraldas piraadikapten Carola Rackete, prügi vales kohas mahalaadimises ja muudes seadusrikkumistes.

Mis puutub süüdistusse vabaühenduste tagakiusamises, siis praegune vasakvalitsus lõpetas hoopis Lega juhi Matteo Salvini migratsiooni tõrjuva poliitika ja tõi tagasi tema suletud rändetee läbi Itaalia. (AFP-BNS-UU)